Pastor: Uvođenje potpune zabrane kretanja je neodrživo

Ne verujem da je moguće uvođenje potpune zabrane kretanja u trajanju od 24 časa, jer je to neodrživo, kaže predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ali i naglašava da je potrebno da ljudima do svesti dođe da svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje.
Pastor: Uvođenje potpune zabrane kretanja je neodrživo
Foto: 021.rs
"Moguće je uvesti karantin na 24, pa i na 48 časova, ali pre ili kasnije potrebno je izaći baciti smeće, nešto kupiti, otići nešto da se uradi. Kada se taj karantin završi, ponovo će odjednom svi biti na ulici, što će značiti da ćemo biti tamo gde bi i inače bili bez karantina", rekao je Pastor za Subotički mađarski radio.
 
Zato, kaže, ne smatra da je moguća potpuna zabrana kretanja u trajanju od 24 časa, ali da to ne znači da ne može doći do dvadesetčetvoročasovne zabrane za vikend ili da se neće ograničiti kretanje tokom dva ili tri sata pre podne.
 
Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, naveo je da je dobar primer prilagođavanja ograničenja dozvola starijima od 65 godina u seoskim sredinama da odu do njive ili voćnjaka kako bi poljoprivredni radovi bili završeni na vreme.
 
"Mere koje je donela Vlada bile su neophodne i tu govorim o svim do sada donetim ograničenjima, a brzina njihovog uvođenja zavisila je od situacije i podataka iz prethodnog dana", rekao je Pastor.
 
Kaže da je postojala nada da će se mere uvoditi postepenije i da će ih se građani doslednije pridržavati.
 
"Vidimo da ni one početne mere građani nisu poštovali, mnogo radnika je pristiglo iz zapadne Evrope i potpuno se oglušilo o pravila i ponašali se kao da se ništa ne dešava, rasejali su virus i ubrzali ceo proces", rekao je Pastor. On je ponovio stav struke da su naredne dve sedmice od ključne važnosti.
 
Naveo je da broj zaraženih i broj umrlih u Vojvodini pokazuje da je ispod proseka u odnosu na celokupno stanovništvo zemlje.
 
"Kao i sve, Vojvođani su i ovome ozbiljno prišli, još i pre deset dana držali su razdaljinu u redovima. To ne znači da nije bilo onih koji su pokušali da prekrše, ali u osnovi su se pridržavali mera", rekao je Pastor i poručio da se zdravstveni sistem u Vojvodini brzo prilagodio radu u uslovima epidemije.
 
"Ima dovoljno respiratora, spremnost lekara i sestara je ogromna, ali još nema dovoljno zaštitne opreme za njih. Važno je da se uspori tok zaraze, jer ako bude prevelik nema sistema koji to može da prihvati", rekao je Pastor.
 
Kaže i da očekuje mere države koje će pomoći ne samo velikim privrednim sistemima, već i svim privrednicima kako bi mogli da opstanu, nastave da rade i isplaćuju zarade.
  • Brus Vilis

    31.03.2020 13:54
    Jó napot kívánok. Prodao si se Pastore. Ne mogu više da te shvatam ozbiljno. Zamisli u Nemačkoj koaliciju izmedju udruženja Jevreja i ADF-a?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.