Male pekare zbog vanrednog stanja izgubile do 90 odsto prometa

Industrija pekarskih proizvoda u Srbiji, koja snabdeva velike trgovinske lance, supermarkete i prodavnice, beleži rast prometa proteklih nedelja jer su "veliki pekari" preuzeli na sebe deo tereta malih lokalnih zanatskih pekara, koje su mahom privremeno zaustavile prodaju hleba i peciva.
Male pekare zbog vanrednog stanja izgubile do 90 odsto prometa
Foto: 021.rs
Od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije, male zanatske pekare beleže gubitak prometa od 70 do 90 odsto i suočavaju se sa gubitkom tržišta, navodi predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.
 
Kaže da ovo udruženje čeka današnje predstavljanje državnog paketa mera pomoći privredi, a posebno na one mere koje bi olakšale poslovanje malih pekara širom zemlje.
 
Industrijski deo pekarstva Srbije beleži, kaže Pralica, još bolje poslovanje nego u normalnim uslovima, za razliku od malih pekara, od kojih su mnoge morale da budu zatvorene jer su zatvaranjem škola i zabranom izlaska starijima od 65 godina, izgubili oko 60 do 70 odsto kupaca.
 
Kada su u pitanju državne mere, Pralica kaže da su do sada čuli deo njih i da treba sačekati detaljan plan kako bi se videlo koga i na koji način one obuhvataju.
 
U sektoru zanatskog pekarstva, pad prometa je prema njegovoj oceni od 70 do 90 odsto a broj radnika je sveden na minimum. Pojedine male pekare koje i dalje rade imaju promet od svega 4.000 do 6.000 dinara pa nisu u stanju da plaćaju sve obavezne namete, poput struje, knjigovođe i brojne druge obaveze, objašnjava Pralica.
 
Ističe da je malim pekarama možda i najveći problem taj što u ovoj situaciji niko nije hteo da im smanji zakupnine lokala.
  • Vd

    31.03.2020 15:27
    Nisu samo pekare
    I cvecare i druge male prodavnice koje ne prodaju prehranu nemaju nikakav promet. Pekare koliko vidim bar nesto prodaju jer ljudi moraju jesti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija