Od sutra bez takse na proizvode iz Srbije na Kosovu, stupa recipročna mera

Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu, 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, kažu zvaničnici kosovske vlade na dužnosti.
Od sutra bez takse na proizvode iz Srbije na Kosovu, stupa recipročna mera
Foto: Pixabay
Ta mera se zasniva na odluci od 20. marta, kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode i najavljeno da će od 1. aprila taksa biti zamenjena recipročnim merama u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
Zamenik premijera na dužnosti Haki Abazi potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da se recipročne mere zasnivaju na praksi i politici koju Srbija primenjuje u trgovinskim odnosima sa Kosovom.
 
"Te mere se uglavnom tiču slobode kretanja ljudi, vozila, transportnih kamiona. Srbija ne priznaje registarske tablice Kosova i obavezuje građane Kosova da ih zamene sa privremenim", kaže Abazi, pritom uzimajući za primer i certifikate o proizvodnji ili one sanitarne koje Srbija ne priznaje.
 
On ističe i da je Srbija neprestano primenjivala mere koje su štetile kosovske proizvođače, ne poštujući tako Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).
 
Abazi navodi da institucije Kosova moraju da zaštite interese države, pritom ukazujući na brojne netarifne barijere koje Srbija primenjuje prema Kosovu.
 
Vest u celini nalazi se OVDE.
  • Ns

    01.04.2020 13:11
    Sta prica ovaj da se sa kosovskim tablicama ne sme u Srbiju , kad hiljade kosovskih kamiona utovara po Srbiji zadnjih par dana.
  • Gaga

    01.04.2020 10:25
    "Izvoz"
    Šta ovi uopšte proizvode i izvoze "u" Srbiju? Drogu?
    I to što su ameri ilegalno "privatizovali" rudnike i druge kompanije, pa izvoze u Švajcarsku i druge evropske zemlje kao u vreme II svetskog rata, a kad se pojavi Srbin iz Švajcarske, koji radi za takvu kompaniju koja radi transport i pošalju ga na Kosovu, oni mu ne daju ulaz u tzv. državu Kosovo na osnovu imena i prezimena u pasošu?
    Hteli su da "izvoze" otpad koji se stvara prilikom izvlačenja rude boksita na Kopaonik, koliko imaju mozga, i za to su dobili obećane kredite, pa im u poslednjem momentu to navodno nije odobreno.
    A da, izvozili su Kosovare 2015. godine kao migrante, pa je ispalo da ima više Kosovara "izbeglica", nego Sirijaca!

  • Mare

    31.03.2020 21:26
    Oni baš toliko toga proizvode (osim droge), razgranata im je privreda samo tako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija