Zaključak Vlade Srbije: Sve informacije o virusu korona daju Brnabić ili ovlašćena lica

Vlada Srbije donela je u subotu, 28. marta, zaključak o informisanju javnosti o virusu korona u Srbiji, a koji je danas stupio na snagu.
Zaključak Vlade Srbije: Sve informacije o virusu korona daju Brnabić ili ovlašćena lica
Foto: 021.rs
Ovim zaključkom se propisuje da su za davanje informacija o virusu korona, kao i za prikupljanje svih informacija o infekciji, zaduženi Krizni štab i osobe koje štab ovlasti, a za širenje dezinformacija sledi pravna posledica.
 
"U uslovima proglašenog vanrednog stanja, apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (u daljem tekstu: Krizni štab), na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab. Gradonačelnici, odnosno predsednici opština i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u jedinicama lokalne samouprave usmeravaju isključivo ka Kriznom štabu, koji će obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti", navodi se u zaključku vlade.
 
Zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koje obavljaju zdravstvenu delatnost dužni su da sve medicinske informacije iz svoje nadležnosti dostavljaju nadležnom zavodu ili institutu za javno zdravlje, koje će te informacije dalje usmeriti kriznom štabu.
 
"Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja", navodi se u zaključku koji potpisuje predsednica Vlade Ana Brnabić.
 
O ovom aktu ranije danas pisao je Danas, pre nego što je dokument objavljen u Službenom glasniku
  • Бојан

    01.04.2020 12:20
    Ауторитет
    Од сада информације о вирусу само од Ане Брнабић. Рачунам да ће ово да повећа поверење Срба у државу. Мислим, такав ауторитет,... остали има да ћуте.
  • Ns

    01.04.2020 09:43
    Kraj
    8 godina to radite ilegalno e sad imate sansu da to i legalizujete do izbora a onda Vi gospodo u KARANTIN
  • da

    01.04.2020 09:28
    Meni kao "struci" psihijatrijske grane je ovo sve jedan jako interesantan pa i zabavan period. Posmatrati ljude u ovim uslovima je prava poslastica. Posebno mi je zanimljiv razvoj ove prikaze od jednog fikusa do besnog pitbula koji reži laje dok mu curi slina. Fascinantno za pratiti.
    Drugo je pitanje da li smo mi ovce, stoka koja zaslužuje da se ovakvo nešto iživljava nad njima, ili smo ljudi. Svako nek odluči za sebe i tako će i biti, kako većina odluči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.