Lekar iz ćuprijske bolnice preminuo, devetoro zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona

Lekar iz Paraćina, zaražen koronavirusom, koji je radio u Opštoj bolnici u Ćupriji, preminuo je u KBC Zvezdara, potvrdio je Štab za vanredne situacije u Paraćinu.
Direktor Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić je izjavio da je kod devetoro zdravstvenih radnika ove bolnice potvrđen koronavirus.
 
Od toga su tri lekara na lečenju u KBC Dragiša Mišović i KBC Zemun, jedan lekar je u kućnoj izolaciji, dvoje tehničara je na lečenju u Beogradu, a ostali tehničari su na kućnom lečenju uz redovne kontrole infektologa.  
 
"Svima koji su imali kontakt sa obolelima su uzeti biološki uzorci. Juče smo uzeli 26 uzoraka i sada čekamo te rezultate. Oni trenutno nemaju nikakve zdravstvene tegobe", rekao je Gajić za TV Pomoravlje iz Ćuprije.
 
Prema rečima Gajića, većina inficiranih lekara je u epidemiološkoj anketi dala informaciju da je kontakt sa obolelima imala van bolnice.
 
Ćuprijska bolnica, od početka epidemije, u prijemnoj službi ima dve jedinice. Jednu za respiratorne infekcije sa povišenom temperaturom gde se nalazi jedinica za intenzivnu negu sa pet kreveta, pet monitora i dva respiratora. I drugu, koja je fizički odvojena od prve, za pacijente sa somatskim stanjima, kao što su bol u grudima, glavobolje, povišen pritisak, šlogovi, povrede.
 
Bolnica je za smeštaj obolelih od korona virusa opredelila 100 postelja na infektivnom, kožnom, grudnom odeljenju i centru za rehabilitaciju i endokrinologiju.
 
"Trenutno u ćuprijskoj bolnici imamo 61 pacijenta koji je na lečenju pod sumnjom na Kovid 19. Uzeta su 42 uzorka, čekamo njihove rezultate i onda ih upućemo na tercijalni nivo pošto je takva instrukcija Ministarstva zdravlja", kazao je direktor ćuprijske bolnice.
 
On navodi da je u dvokrevetnoj sobi po jedan pacijent do dokazivanja pozitivnosti, a u većim sobama po dvoje koji su udaljeni najmanje dva metra, uz primenu zaštitne opreme.
 
"Bolnica u Ćupriji je jedina u Pomoravskom okrugu koja ima infektivno odeljenje. Svi pacijenti iz Paraćina, Jagodine, Svilajnca, Rekovca i Despotovca su poslati ovde, a od početka epidemije kroz ovu bolnicu je prošlo 135 pacijenata", kazao je Gajić.
 
Zavod za javno zdravlje u Ćupriji, jedina referentna ustanova za uzimanje uzorka od potencijalno zaraženih korona virusom u tom kraju, do sada je uzeo više od 200 uzoraka.
  • Zivkovic

    01.04.2020 06:48
    Nebitno da li je neko zaražen van bolnice. Očigledno da nisu primenjivali socijalno distanciranje van bolnice a ni mere zaštite kao npr maska unutar bolnice. To su pravila za sva radna mesta. Razmak, rastojanje a po potrebi maska.
  • Ja

    01.04.2020 03:32
    Je l vi citete ili samo komentarisete naslov? Pise da se nisu zarazili u bolnici.... Kao i vecina drugih med. radnika. I to je velika sramota. Sistem nam je gori nego sto sam mislila.
  • дементан

    01.04.2020 00:43
    Вероватно није имао (нити сад неки имају) заштитну опрему, али треба прочитати текст (веровати да је истинит) и онда давати коментаре о заштитној опреми, а не само прочитати наслов и поднаслов

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.