Imunolog: U naredne dve nedelje će se videti rezultati mera i potencijal epidemije

Srbija mora da izbegne da se epidemija virusa korona razvija eksponencijalno, a prema onome što je do sada urađeno postoji šansa da ne dođe do lošijeg scenarija, izjavio je danas imunolog Srđa Janković.
"Naredna nedelja i ona posle nje pokazaće efikasnost naših mera, ali i potencijal epidemije", rekao je Janković za Pink.
 
On je upozorio da će se lošiji scenario teško izbeći ako manjina građana ne poštuje zabranu kretanja i ne uvaži tu opasnost.
 
"Postoji jedna manjina našeg naroda koja to nije shvatila ozbiljno", konstatovao je Janković.
 
Kon: Posle šeste nedelje pad broja zaraženih
 
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se posle šeste nedelje epidemije može očekivati pad broja zaraženih, ali da je teško prognozirati kojom će se brzinom to dešavati.
 
Kon je za TV Hepi konstatovao da će se na leto, nastupanjem visokih temperatura i pojačanim ultravioletnim zračenjem, korona "negde primiriti", a da li će se ponovo pojaviti "zavisi od virusa da li će preživeti".
 
Prema njegovim rečima, "slamka spasa" u borbi protiv pandemije je da se sve u Srbiji zatvori na dve nedelje, jer je taj period dovoljan da se virus izoluje.
 
Kon je dodao da se, pošto nema vakcine protiv virusa korona, praktično vraćamo u 18. vek i postupa se kao što se tada radilo, ali je problem je što niko ne zna potencijal virusa ni koliko će epidemija trajati. On smatra da zato svi građani treba jednako da se ponašaju, da vlada svojevrsna vojnička disciplina, jer sada svi trpe zbog manjine od tih deset odsto koji ne poštuju propisane mere.
  • gradjaninX

    01.04.2020 12:49
    Ovo postaje smeno, vec dve nedelje govore "u naredne dve nedelje". Vucic isto, svaki put kad prica o izlocaiji kaze "izdrzite 29 dana", vec 12 dana od kad je prvi put to rekao, i 3 od kad je poslednji put to rekao.
    Oni nas zamajavaju i misle da to niko nije primetio.Zaboravljaju da mi pametnija posla ni nemamo. Ok, vecina nas.
  • Peka

    01.04.2020 12:48
    Strašno
    Ma kakav Kon I doktori, hocu Vucica da cujem jedino njemu verujem. Zato molim Vladu da hitno objavi sta je sa prvorodenim, da nije nedaj Boze nesto ozbiljno. Pa sta ce Pink I Hepi, sta ce Maric I Satrapa. Sta ce ovaj narod ako nema ko da mu se obrati, da unese paniku I strah. A taman smo poceli da se adaptiramo na teska psihijatrijska stanja nakon njegovih obracanja. I sad to prekinuti, nemojte MOLIM VAS.
  • DjakoN

    01.04.2020 12:26
    Aptiv
    A sta je sa radnicima APTIVA koje vracaju na posao??? Njih 800 u smeni??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.