Građani koji osete simptome slične virusu korona - odmah u ambulante

Građani koji osećaju simptome slične virusu korona od danas mogu u posebnim ambulantama domova zdravlja koje su opredeljenje za pacijente sa respiratornim infekcijama i temperaturom, da provere svoje zdravstveno stanje, rekao je sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.
Građani koji osete simptome slične virusu korona - odmah u ambulante
Foto: 021.rs
Vekić je za RTS objasnio da će građanima u objektima koji su namenjeni samo za pacijente sa simptomima virusa korona biti urađena dijagnostika, merenje temperature, krvna slika, rendgen, da će dobiti mišljenje lekara, usmerenja da li će ići u samoizolaciju i savet šta dalje da preduzmu.
 
Državni sekretar je rekao da od danas više nema potrebe da se zove broj telefona koji je Ministarstvo otvorilo u cilju borbe brotiv pandemije i da svi koji osete tegobe i simptome treba da odu u najbliži dom zdravlja, gde će biti pregledani.
 
On je naveo da je uočeno da se građani kasno javljaju na pregled i da tek trećeg ili četvrtog dana od kada su postali febrilni pozivaju telefone, što komplikuje njihovu kliničku sliku i dalji tok lečenja.
 
 
S druge strane, kako je ukazao, potrebno je da se smanji prijem ka sekundarnom i tercijarnom nivou, kako bi naši infektolozi na Infektivnoj klinici i klinikama Dragiša Mišović i u Zemunu imali više vremena da se posvete težim slučajevima.
 
Vekić je rekao da će domovi zdravlja raditi od 7 do 22 časa, uz napomenu da neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 časova jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom policijskog časa. Nakon 22 časa građani mogu da odu na Infektivnu kliniku ili u bolnice opšteg tipa, dodao je državni sekretar.
 
U Novom Sadu postoje tri ovakve ambulante - jedna u Zmaj Ognjena Vuka i namenjena je odraslima, te dve na Novom naselju, namenjene odraslima i za decu.
  • Бојан

    01.04.2020 12:58
    555-333
    Нећеш у амбуланту.Идеш на сајам бато.
  • Drugačije

    01.04.2020 12:55
    Ništa vi ne znate.
    Prvo odšetate do sedišta Partije da se učlanite.
    Poučen primerom gospođe koja je morala da obavi 126 telefonskih poziva dok joj nisu došli u skafanderima.
    Ispada da u ovoj deželi nijedna ekipa ni s akim ne komunicira, a da je zaraženi call centar koji sve njih spaja.
  • ma da

    01.04.2020 11:59
    Pa da idem u konc logor? Ne znate šta radite i kud udarate. Javiću se ako počnem da grcam bez vazduha i umirem, pre toga me zdravstveni sistem ovaj neće videti. Možda i tad odlučim da se susretnem sa svojom sudbinom kod kuće, takva nam je medicina već dugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.