Udruženja građana: Država da prepozna civilno društvo kao partnera u zaštiti najugroženijih

Nacionalni Konvent o Evropskoj uniji koji okuplja više od 700 udruženja građana, poziva državne organe i organe lokalne samouprave da u uslovima vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa COVID19 prepoznaju organizacije civinog društva kao partnere u zaštiti najosetljivijih društvenih grupa.

U Nacionalnom konventu smatraju da trenutna situacija u Republici Srbiji pored prioritetne potrebe sistema zdravstvene zaštite, zbrinjavanja i lečenja, nameće i hitne reakcije usmerene na podršku socijalno ugroženim pojedincima i grupama. Pomoć je, smatraju, potrebna starijima, osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, korisnicima novčanih naknada, stanovnicima neformalnih naselja, korisnicima i štićenicima različitih kolektivnih centara i ustanova, kao i svim drugim grupama koje su bile ugrožene i pre početka pandemije. Značajan broj povratnika iz inostranstva, ali i drugih radno sposobnih stanovnika ostao je bez posla i prihoda i mnogima od njih potrebna je pomoć da prebrode naredne nedelje i mesece.

“Kako bi se sve ove potrebe što efikasnije zadovoljile, pored kapaciteta sistema socijalne zaštite, potrebno je i angažovanje organizacija civilnog društva koje su inače usmerene na rad sa ovim grupama i kao takve, u ovoj situaciji predstavljaju vredan resurs. Iako su pojedine organizacije usled nedostatka osnovne zaštite za svoje zaposlene i volontere obustavile pružanje usluga korisnicima, veliki broj njih, iako otežano, i u ovim uslovima nastavlja svoj rad na terenu. Njihove terenske mreže mogu se iskoristiti kao dodatni kanal za distribucijupomoći i podrške koju trenutno takođe limitirano obezbeđuju jedinice lokalne samouprave”, smatraju u Nacionalnom konventu.

Zato apeluju da sve organizacije koje imaju direktan kontakt sa korisnicima u lokalnoj zajednici dobiju neophodnu podršku za rad kako bi se blagovremeno i na najbolji mogući način odgovorilo na potrebe najugroženijih građana i socijalno ugroženih grupa.

“To podrazumeva, pre svega, obezbeđivanje dozvola kretanja tokom policijskog časa za aktiviste i volontere udruženja građana koji obavljaju terenski rad kako bi mogli nesmetano da stignu do svih onih kojima je potrebna njihova pomoć, kako u gradovima, tako i u ruralnim sredinama. Takođe, od izuzetne važnosti je da im se preko lokalnih štabova za vanredne situacije obezbedi neophodna zaštitna oprema radi sprečavanja širenja zaraze tokom pružanja socijalnih usluga”, objašnjavaju.

Udruženja građana koja su aktivna na lokalnom nivou spremna su da u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima i centrima za socijalni rad nastave sa sprovođenjem dosadašnjih usluga, ali i za dodatno angažovanje u pružanju pomoći građanima tokom pandemije.

“Zato pozivamo državne organe i organe lokalne samouprave da predstavnike udruženja građana uključe u rad štabova kako bi se koordinacija podrške najosetljivijim grupama građana sprovela što efikasnije”, navode.

Dodatno, smatraju da je neophodno i pokazivanje visokog stepena fleksibilnosti onih državnih organa i jedinica lokalne samouprave koje trenutno finansiraju projekte udruženja građana u oblastima od javnog interesa.

“Apelujemo da se sve aktivnosti prilagode novonastaloj situaciji, a planirana plaćanja prema udruženjima građana izvršavaju u roku, kako se podrška najosetljivijim grupama ne bi dovela u pitanje”, zaključuje se u saopštenju.

  • Marija

    01.04.2020 22:24
    Kome udruzenja pomazu
    Clan sam udruzenja invalida. Dve godine cekam da mi pomognu za zaposlenje. Prazna obecanja.! Organizuju radionice, trubine I sl. Clanovi gladni treba da prate njijov rad. Lokalne samouprave ih finansiraju I sponzori.. Clanovi ma NE daju nista. Ponekad neku sitnicu. Posebno nam se uskracuje pravo slobodnog izrazavanja I govora.
    Toliko o brizi predstavnika udruzenja o clanstvu.
    Ako drzava zeli pomoci neka to radi direktno. Nacionalna Sluzba za zapialjavanje I centri za socijalni rad imaju informacuje o polozaju clanova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.