OEBS zabrinut zbog odluke Vlade Srbije o centralizaciji informisanja u vezi s pandemijom

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio danas su izrazili zabrinutost zbog nove odluke Vlade Srbije o informisanju tokom vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa i uticaja koji bi mogla da ima na slobodan pristup informacijama.

U saopštenju OEBS piše da "ta odluka izgleda da novinarima i medijima isključuje dobianje informacija o pandemiji iz drugih izvora, sem onih koji su pmenuti u toj odluci".

Dezir je rekao da je "pristup informacijama od ključnog značaja za medije" koji u vreme zdravstvene krize "imaju važnu ulogu u pružanju važnih informacija javnosti i u borbi protiv širenja lažnih informacija o pandemiji".

"Iako u potpunosti razumem potrebu borbe protiv emitovanja lažnih informacija tokom ove zdravstvene krize, zabrinut sam zbog uticaja ove odluke na rad medija i novinara, kao i na njihovu sposobnost da izveštavaju o pandemiji i da objavljuju informacije koje potiču od različitih izvora", naveo je Dezir.

On je, kako se navodi, "naglasio da bi odluka (Vlade Srbije) mogla negativno da utiče najviše na lokalne medije, uključujući njihov kapacitet da izveštavaju o lokalnim temama povezanim s pandemijom".

Oricio je naveo da Misija OEBS u Srbiji u potpunosti podržava sve napore vlasti Srbije u borbi protiv korona virusa, "koji uključuju pružanje pouzdanih informacija građanima tokom pandemije".

"Kako bi bilo očuvano poverenje, sprečena nervoza ili panika i obezbeđena saradnja građana, ključno je da se dodatno zaštiti slobodan protok informacija sa svih nivoa vlasti, da se očuva pluralizam izvora i puna transparentnost tokom vanrednog stanja", rekao je Oricio.

Vlada Srbije je 28. marta usvojila Zaključak o informisanju u vreme pandemije koji propisuje centralizaciju javnih informacija o pandemiji korona virusa tokom vanrednog stanja. Ta odluka predviđa da sve informacije u vezi s pandemijom javnosti saopštava premijerka Srbije Ana Brnabić ili lice koje ovlasti Krizni štab.

  • Deki

    01.04.2020 22:36
    OEBS blago ili ???
    OEBS zna sta se desava u Srbiji ali im iz nekog razloga ovo stanje odgovara. Obzirom da su im saopstenjaa,upozorenja ili sta vec previse blaga i za javnost neprihvatljiva. Vlast to prepoznaje i koristi koliko god ume i moze.
  • Jovan

    01.04.2020 22:14
    Do juče im je Vučić bio dobar danas nije , sutra će opet biti. Ne znam ko je veće g...o Vučić ili E U.
  • Ma

    01.04.2020 21:55
    Da
    To sto su oni zabrinuti i nije tako vazno koliko smo mi zabrinuti-ovo ludilo vlasnika drzave se siri jace od virusa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.