Bilt: Nagrada za evropsku pomoć da se predsednik Srbije zahvali svima ostalima, a da se žali na Evropu

Evropa primećuje zaokret ka Kini u srpskoj politici i to za Srbiju može da bude kontraproduktivno, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Karl Bilt (Carl Bildt), švedski političar i diplomata i kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose.
Bilt: Nagrada za evropsku pomoć da se predsednik Srbije zahvali svima ostalima, a da se žali na Evropu
Foto: Youtube (Screenshot)

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori o svetskom i evropskom odgovoru na pandemiju korona virusa, ali i o objavi na društvenoj mreži Tviter, u kojoj je komentarisao odnos Srbije prema pomoći koja stiže iz Evropske unije (EU) i iz Kine. Na njegov tvit reagovali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

"Primetio sam činjenicu da su napravili veliki 'spektakl' od prilično ograničene kineske pomoći. Predsednik Vučić je bio na aerodromu da dočeka kinesku pomoć i vidim u Beogradu bilborde na kojima piše 'hvala Kini', dok nisam video odgovarajuće 'hvala' za daleko značajniju pomoć Evropske unije. I to je, mislim, primećeno širom Evrope. Ovaj zaokret u reakciji srpskih vlasti. Moram reći, ne vidim političku mudrost u tome", kaže Bilt za RSE.

Napominje da je EU opredelila značajna novčana sredstva za pomoć Srbiji, "koja prevazilaze nekoliko simboličnih isporuka koje su stigle iz drugih zemalja", navodeći kao jedan od primera hitnu pomoć za zdravstveni sektor od 15 miliona evra.

"Srbija je u ekonomskom i bilo kom drugom pogledu deo Evrope. Deo je te mreže solidarnosti koja je, funkcionisala ona ili ne, daleko snažnija od bilo čega drugog. Ali onda vidimo da Srbija daleko jače igra kako Kina kaže. Koja je politička strategija iza toga? Ne razumem to. Mislim da je to kontraproduktivno za Srbiju. Ako je nagrada za evropsku pomoć da se predsednik Srbije zahvali svima ostalima, a da se žali na Evropu, onda mislim da će dugoročno podsticaj Evrope da pruža podršku Srbiji opadati. Ako je sve što dobijete za konkretnu podršku kritika od strane vlasti u Srbiji - šta ćemo onda", zaključuje Bilt.

Intervju u celini pročitajte na sajtu RSE.

  • pera

    02.04.2020 09:16
    provereni prilatelji Viktor Orban, Vladimir Putin i Si Đinping
    Hahahahahhahahahhahahaha
  • mile

    02.04.2020 07:22
    @garavi
    Ovo je tipican primer odsustva bilo kakve samokritike i prebacivanja svega loseg sto nam se desilo na EU.Dokle god ne gledamo to sto nam se desava tako da prvo vidimo sta smo to mi lose uradili ,pa onda drugi imacemo problem,Evropi se moze dosta toga zameriti ali je cinjenica da nam je ta ista Evropa ,pocev od 2000 godine pomogla da koliko -toliko prezivljavamo. Donacije EU iSAD do 2016 godine iznosile su preko 4 milijarde dolara.Ono sto je Eu dala zdravstvu,skolstvu sto u novcu ,sto u materijalnim dobrima, pomoglo je da ove delatnosti funkcionisu. Da i ne govorimo o tome koliko nasih ljudi zivi i radi u EU i SAD odakle godisnje stizu doznake od oko 3,6 milijardi eura i od kojih zivi veliki broj nasih gradjana .
    Zato je u najmanju ruku nekorektno sve nase gluposti,promasaje i prostaklupe prebaciti na EU i tako dati alibi nasim akterima koji su godinama cinili gluposti na nasu stetu.
  • Zare

    02.04.2020 07:13
    Pa problem je u tome što mu je to izuzetno korisno na untrašnjoj političkoj sceni a spolja ne trpi nikakvu štetu jer ga neki jaki lobiji očigledno podržavaj bez obzira šta radio u zemlji. Ovo je kao kad bi stalno jurili kolima i obavljali sve poslove brže od drugih i svaki put kad vas policija zaustavi, a to nije često Vi prodjete sa usmenom opomenom ili najviše crvenom za kaznu. Vi rizikujete živote sebe i dugih ali nekako prolazite i to vam je trenutno najvažnije. Na duže staze će to za zemlju verovatno biti loše ali se politika na žalost svela na trenutno reagovanje i vesti koje imaju rok trajanja od dva , tri dana. Kad bi Zapad trajno prema ovakvim potezima zauzeo negativan stav On se nebi ovako igrao ali za saf ovo sve glatko prolazi tako da...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.