Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja

Grupa od šest advokata podnela je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja od 15. marta ove godine, navodeći da su pandemija ili epidemija zaraznih bolesti definisane kao elementarna nepogoda, a ne kao javna opasnost koja ugrožava opstanak države ili građana.
Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja
Foto: Pixabay
Podnosioci inicijative ukazuju na to da je osporena odluka doneta, iako nisu ispunjeni uslovi za proglašenje vanrednog stanja, odnosno vanredno stanje je, suprotno Ustavu, proglašeno uz supotpis predsednice Skupštine Srbije, predsednice Vlade Srbije i predsednika Republike, umesto da to uradi Skupština Srbije.
 
Kako se navodi, nikakva naredba ili kakav drugi podzakonski akt ne mogu sprečiti Skupštinu Srbije da se sastane povodom odluke o proglašenju vanrednog stanja.
 
Advokati ukazuju na to da uvođenje vanrednog stanja nije ni proprocionalna, ni adekvatna metra radi postizanja cilja kojem osporena odluka deklarativno teži.
 
U objavi na tviter nalogu advokata Aleksandra S. Petrovića, uvođenje vanrednog stanja se osporava sa stanovišta ispunjenosti opštih uslova, kao i sa stanovišta načina donošenja odluke. 
  • conc1955

    02.04.2020 19:24
    za Banacanina i NS
    Nit su to dunsteri nit stranački advokati.To su mladi momci i devojke budućnost Srpske advokature.Nema Djilas ništa sa tim,pouzdano znam, jer je jedan od advokata potpisnika moj sin.A budi siguran da će sutra kad vas botove poteraju,oni će vam sigurno trebati,i pomoćiće vam.
  • Nikola

    02.04.2020 07:52
    PrstNaČelo
    Ustav RS je javni dokument i kao takav, javno dostupan. Shodno tome, možete ga u svakom momentu pronaći na sajtu Vlade tj eUprava, ili kako li se već zove. Svi vi koji tvrdite da je sve ok, MOLIM VAS pročitajte Ustav i navedite mi tačno članove koji dozvoljavaju bilo kome ili čemu da suspenduje ili zabrani Narodnoj Skupštini da zaseda. O tome koliko je opravdano uvođenje vanrednog stanja, nećemo uopšte da raspravljamo. Ovde je samo pitanje ustavnosti donete odluke da se Narodnoj Skupštini zabrani zasedanje.
  • ???

    02.04.2020 06:52
    Ali odmah su rekli da znaju da je neustavno ali da moraju da krše ustav.
    Advokati su odmah rekli da bi sve tužbe na sudu bile izgubljene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.