U Beograd stigla oprema koju je kupila Srbija, prevoz platila EU

Ministarstvo Srbije za evropske integracije je večeras saopštilo da su danas na beogradski aerodrom sletela još dva aviona s medicinskom opremom i materijalom koji je Srbija obezbedila za borbu protiv epidemije virusa korona.

Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 miliona evra pomoći Srbiji.

Ti letovi koje je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala korišćenjem velikog teretnog aviona.

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i njeno ministarstvo svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima, piše u saopštenju.

"Saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo!“, izjavila je Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici rekao je da su sada "teška vremena koja zahtevaju veliku solidarnost".

Sa Srbijom, rekao je Fabrici, „svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sa današnja dva, ukupno četiri teretna aviona stigla su do sada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv KOVID-19“.

"Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar za proširenje EU Oliver Varheji najavio prošle nedelje".

Još jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbedila, očekuje se da sleti sutra, piše u saopštenju.

Ministarstvo Srbije za evropske integracije podseća da je Evropska unija partner Srbije, najveći investitor, trgovinski partner i donator.

Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku njenoj modernizaciji.

Samo za zdravstvo Srbije, EU je u protekle dve decenije kroz bespovratnu pomoć i kredite odobrila 450 miliona evra kako bi taj sistem postao moderniji i otporniji.

  • Rade

    02.04.2020 08:22
    Ha ha
    Evropska unija placa a Srpski funkcioneri pljuju na nju i slave bracu Kineze!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.