Advokat: Telefon je lična stvar, Krizni štab slanjem SMS izazvao paniku

Slanje SMS poruke sadržine koju je poslao Krizni štab Vlade Srbije preko MTS-a, s pravne tačke gledišta ispunjava sve elemente krivičnog dela izazivanja panike i nereda, rekao je za list "Danas" advokat Slobodan Ružić.
Advokat: Telefon je lična stvar, Krizni štab slanjem SMS izazvao paniku
Foto: Pixabay
"Kod svakog normalnog, poruka da nam se bliži italijanski i španski scenario, zemlje u kojima više stotina ljudi umre svakoga dana, izaziva strah. Tim pre što za sada nismo bili upoznati sa informacijom da je takav scenario izgledan", kaže Ružić.
 
Slanje poruka korisnicima samo jednog mobilnog operatera, prema njegovim rečima, predstavlja klasičnu zloupotrebu jedne kompanije.
 
"Vaš telefon je vaša privatna stvar. Operater ima prava da vam šalje poruke samo ukoliko se one odnose na ponudu tog operatera. Sve osim toga je zloupotreba, a pogotovo ovakve poruke", ističe Ružić za "Danas". 
 
Upitan da li građani imaju osnova da podnesu krivičnu prijavu zbog ovog incidenta, Ružić ističe da "papir sve trpi", ali da po toj prijavi nikada neće biti postupano.
 
Krivični zakonik navodi da ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.
 
Kazna je oštrija ako je učinjena preko sredstava javnog informisanja, sličnih sredstava ili na javnom skupu i iznosi od šest meseci do pet godina u zatvoru.
 
Podsetimo da su na redovnoj konferenciji predstavnici medicinske struke u kriznom štabu istakli da cilj poruke nije bio da se širi panika.
 
"Krizni štab jeste poslao poruku, da bi je videli i oni koji ne gledaju televiziju. Širenje panike nije bio cilj, već je cilj bio da oni koji nisu bili informisani, to saznaju", rekla je zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević.
 
V. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Karličić Stašević je dodala da poslate SMS poruke nisu mogle da izazovu paniku i strah zato što su u sebi sadržale već poznatu informaciju.
 
"Svi znamo šta se dešava u zemljama sa visokom transmisijom. Sa tim se suočavamo mesec i više unazad, podsećanje na situaciju u tim zemljama i ono što je usledilo nije nešto novo i faktor za iznenadni strah i paniku. Poruka je sadržala tačnu informaciju, ona nije izvor straha, već smernica da se ponašamo u skladu sa stručnim savetima, poruka je bila realnost i nije imala za cilj da nekoga uplaši, već da građani prate poruke stručnjaka", kazala je Karličić Stašević.
  • eho

    02.04.2020 18:35
    komentar
    Dali je u vajnom Kriznomštabu razmišljao o tome koliko maloletne dce i omladine koriste mobilne telefone ko im daje pravo da bez ikakve kontrole šalju tako neprimerene poruke osobama tog uzrasta.Mobilni operater je zloupotrebio imena i prezimena te borjeve mobi telefona u Promoterske svrhe SNS-a.Gde su sada Inspekcije ,zaštitnici Gradjana i svi oni koji se pod navodnicima brinu o nama.Ovde nema ni D od Države radi ko šta hoće po pramida od AV do ne pšoslušnih Gradjana kako to oni kažu.
  • Miki

    02.04.2020 18:23
    Spamčina
    Poruka je spamčina neviđena i povreda privatnosti
    Prvo sam osetio JAK strah da mi neko hackovao phone, a potom JAK bes zbog retarda koji mi je poslao poruku. Znači, Pulicer mu ne gine! Koji nam se Italijasnki i Španski scenario približava i KAD? Hoćemo biti najbogatija i najpoželjnija za život zemlja u Evropi?!
    Da zaključim: Brate, ko si da si, sedimo kući, OK? Šalji neku + poruku ako baš moraš, nemoj ići u -, dovoljno smo ubedačeni, kapiraš?
  • A Viber poruke?

    02.04.2020 18:15
    A ko je slao na Viber aplikaciku sa obaveštenjem o virusu i merama, na kojoj treba da se klikne kao "okej razumeo sam".
    Jel' to aktivira neki virus?
    Ima još takvih nepozvanih obraćanja sve sa zahtevima da se nešto klikne, na Viber, od državnih institucija, kako se predstavljaju.
    Pišite o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.