Nemački list: Poziv srpskih vlasti medicinskim radnicima da se vrate u državu izazvao ogorčenje

Suočene sa pandemijom, srpske vlasti pozvale su u pomoć brojne medicinske radnike iz Srbije koje rade u inostranstvu, ali je taj poziv kod većine od oko 10.000 srpskih lekara koji rade u inostranstvu naišao na odbijanje, pa i na negodovanje, piše nemački list Tagesšpigel (Der Tagesspiegel).

U nevolji koja ih je zadesila, srpske vlasti odlučile su da zaigraju na kartu patriotizma - zbog "rastućeg pritiska na zdravstveni sistem" pozvale su lekare i medicinske sestre iz Srbije koji rade u inostranstvu da "svojim znanjem i iskustvom" pomognu zemlji u borbi protiv korona virusa. Vlasti su ponosno saopštile da se apelu odazvalo 300 lekara, uglavnom iz Nemačke i SAD.

Međutim, među malim brojem medicinskih radnika koji su se odazvali pozivu Beograda, najviše je onih koji su se zatekli u Srbiji i koji zbog zatvorenih granica ne mogu da se vrate u zemlje u kojima rade, ocenio je dnevnik u komentaru pod naslovom "Samo ne nazad u domovinu".

List piše da je kod pojedinih srpskih lekara u inostranstvu poziv čak izazvao ogorčenje, i prenosi reči traumatologa Nikole Vukelića iz nemačkog grada Oldenburgu da je država Srbija "u poslednjih 30 godina učinila sve da otera ljude iz zemlje" i da je ovo "prava prilika da se ljudi koji su na birou uvedu u zdravstveni sistem".

Dugogodišnji odlazak medicinskog osoblja ozbiljno zaoštrava probleme sa kojima se zemlje Balkana sučavaju u vreme pandemije. Ali nisu samo daleko veće plate razlog koji je mnoge zdravstvene radnike naterao u emigraciju, već je to i zapuštenost zdravstva u matičnim državama. Egzodusu lekara i stručnog medicinskog osoblja zato se i ne vidi kraj, ocenjuje Tagesšpigel.

Samo u Nemačkoj se broj zaposlenih u zdravstvu sa prostora Zapadnog Balkana tokom 2019. godine povećao za više od 12 odsto, na više od 50.000. Oni uglavnom dolaze iz Bosne i Hercegovine Srbije i sa Kosova. Ali i članice Evropske unije Bugarska, Hrvatska i Rumunija imaju visok odliv lekara.

  • Siki

    09.04.2020 18:33
    @Nebojša B 02.04.2020 • 18:30

    Kako da ti kažem, a da se ne uvrediš. Možda, jedi g*vna i ti i ova nazovi država i njeno besplatno školovanje.
  • Vesna

    06.04.2020 22:48
    Bravo
    Ne treba da se vraćaju! Ko god da je bio patriota i mislio o starosti i samoći svojih roditelja u ovoj zemlji loše je prošao!! Žao mi je što nisam i ja otišla, I ozbiljno razmišljam, da počnem život van ove zemlje i to zbog budućnosti svog deteta!!! Ogorčena sam, na bebe i porodilje nisu mislili u ovo nevreme, a sa druge strane dele 100 evra ko da rastu na drveću!!!! Zdravstvo je očaj a lekari, čast izuzecima, neznalice i srebroljupci!!! Nemojte se vraćati, da zavisite i da o vašoj sudbini odlučuju neki mnogo manje vredni i pametniji i obrazovaniji od vas, to ne, da napredak zavisi od toga ko su vam mama i tata, braća i kumovi, a ne koliko vredite vi kao vi i kao profesionalci to ne!!! Ne verujte onima koji su vas ponizili, a ako moj život zavisi od lekara ovde, onda bolje da umrem!!!!
  • Tamara

    05.04.2020 20:09
    @Deni
    ...ali ih tamo bar tretiraju kao ljude, nezavisno od statusa, veza, pozadine...ne odlaze oni zbog malih plata - odlaze zbog necovecnih odnosa kojima su svakodnevno izlozeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija