AKV: Uvođenjem vanrednog stanja odstupljeno od zagarantovanih ljudskih prava

Advokatska komora Vojvodine izrazila je zabrinutost za stepen poštovanja ljudskih prava, za demokratske vrednosti i vladavinu prava u Republici Srbiji nakon uvođenja vanrednog stanja.
AKV: Uvođenjem vanrednog stanja odstupljeno od zagarantovanih ljudskih prava
Foto: 021.rs

Kako navode, advokati ne osporavaju neophodnost odstupanja od određenih prava građana zbog sprečavanja širenja epidemije, ali dodaju da ta odsutapnja ne smeju biti nesrazmerna i dostizati potpuno lišavanje prava.

"Osim toga, da bi se odstupanja smatrala zakonitim, neophodno je da budu doneta od strane ovlašćenih državnih organa i u propisanoj proceduri. Vladavina prava, kao jedna od najvećih civilizacijskih tekovina, podrazumeva poštovanje svrsishodnosti, obima i postupka ograničenja prava i u vanrednom stanju. Bez toga građani bi bili prepušteni proizvoljnosti i demonstraciji moći koja nije dopuštena Ustavom i zakonima. Ukoliko nema odgovarajućeg postupka, tada vlast oduzima građanima pravo da je kontrolišu, što dalje vodi u zloupotrebe i nedemokratsko državno uređenje. Neophodno je da se obezbedi pravedna i zakonita ravnoteža u odnosima tri grane vlasti", stoji u saopštenju koje potpisuje predsednik Komore Vladimir Beljanski.

AKV poziva najviše državne organe da hitno razmotre mogućnost održavanja sednice Narodne skupštine Republike Srbije, u skladu sa članovima 200. i 202. Ustava Republike Srbije.

"Pozivamo i Ustavni sud, da u skladu sa članovima 167. i 168. Ustava Republike Srbije, po sopstvenoj inicijativi pokrene postupak za ocenu saglasnosti sa Ustavom kako odluke o uvođenju vanrednog stanja tako i uredbi donetih za vreme vanrednog stanja kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava. Apelujemo da Vrhovni kasacioni sud obezbedi zakonitu i jedinstvenu primenu prava u sudovima u Republici Srbiji, jednakost stranaka u sudskim postupcima i da razmotri rad sudova tokom vanrednog stanja. Pozdravljamo sve napore da se Republika Srbija u interesu sopstvenih građana na najbolji način izbori sa epidemijom. Istovremeno ukazujemo da posledice nepoštovanja najviših pravnih akata  mogu imati nesagledive posledice za budućnost demokratije i civilnog društva", navode u AKV.

  • Lektor

    04.04.2020 11:39
    Uzgredno pitanje
    Da li AKV krši Ustav kada naziv svoje organizacije istakne na latiničnom pismu?
  • Gile

    04.04.2020 07:42
    Objava za koga
    Ja stvarno ne znam ko normalan ovu suspenziju ljudskih prava čita na ovakav način, tj. kao priliku da se počne sa urušavanjem demokratije? Žešće paranoisanje. Bolje bi bilo da kupite nekoliko respiratora, maski, vizira i poklonite. I vi i vaši roditelji ćete ih možda zatrebati. Virus ne bira. Zatvori su vam puni "klijenata". I oni su ljudi, kao i ovi što ih čuvaju, leče, hapse. Opremite ih da ih pošast ne pokosi. Od koga ćete sutra živeti? Ah, da, od honorara za obuke o prekršenim ljudskim pravima za vreme vanrednog stanja.
  • Advokat

    03.04.2020 21:08
    Kasno...
    Advokatska komora Vojvodine je nekada bila lider u regionu kada su ovakva reagovanja u pitanju. Sada, sa onima koji se nalaze u prostorijama AKV uz pomoć pajsera, ova komora kaska ne samo za AK Srbije koja je saopštenje izdala pre dva dana već i za grupom beogradskih advokata koja je već pokrenula postupak ocene ustavnosti odluke o vanrednom stanju. Sporo. Nedopustivo sporo. Nekada bi se ovako reagovalo 16.03. a ne posle tri nedelje. Mada, možda je toliko i trebalo da se osmisli ovakvo saopštenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija