Direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava: Građani dobijaju informacije, ali one nisu dovoljne

Direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Katarina Golubović ocenila je u Novom danu televizije N1 da nivo komunikacije nije bio na zadovoljavajućem nivou, ali da raste "pre svega zbog urgencija građana, institucija, ka Kriznom štabu".

"Kroz sajt covid mi dobijamo neke informacije, one zaista nisu dovoljne. Neophodno je svakodnevne propise koje donosi Vlada mnogo jednostavnije prezentovati građanima. Vrlo često ni mi pravnici ne možemo da se snađemo", kaže Golubović, gostujući na N1.

Kako je rekla, izricanje mere samoizolacije nakon ulaska u zemlju na usmenom nivou je primer nedostatka komunikacije, objašnjenja građanima koje su njihove obaveze u vanrednom stanju.

"Bilo je potrebno objašnjenje od kada neka odluka stupa na snagu, koliko samoizolacija traje, kako mogu da znaju građani koja je njihova konkretna obaveza u ovoj situaciji... Što se tiče samoizolacije, jasno je određeno da traje 28 dana od ulaska na teritoriju Republike Srbije, vrlo lako se može odrediti bilo koji građanin koliko je dužan da bude u samoizolaciji", kaže ona.

Kako je rekla, nada se da će Krizni štab uvažiti preporuke kada su u pitanju negovatelji i njihovo kretanje tokom zabrane.

"Zdravstveni problemi, hitni slučajevi, može se otići, predviđaju se izuzeci, upravo su ti problemi izuzeci. U tim slučajevima ne bi bilo procesuiranja za kršenje ovih zabrana koje se trenutno na snazi", objasnila je ona.

Tekst u celini čitajte na sajtu N1.

  • Novosadjanka

    05.04.2020 17:35
    Realnost
    Ovo nije tacno. Problem je sto najveci deo gradjanstva ne procita od pocetka do kraja clanak sa informacijam a i tada to prenosi, interpretira i tumaci po svom nahodjenju. Ovde su veci problem lazne informacije nego nedostatak istih. Novinari bi trebalo da su svesni da su oni deo tima za borbu protiv ove pandemije a ne protivnici tima. Svaki novinar koji sada zarad svoje slave ili samopromocije plasira lazne informacije ili poluinformacije samo potpaljuje masovnu histeriju i paranoju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.