Tiodorović: Bojazan da ćemo se na jesen ponovo suočiti sa virusom

Do kraja maja izborićemo se sa koronom, u junu ćemo se vratiti u normalne životne tokove, ali postoji bojazan da ćemo se od jeseni opet suočiti sa virusom, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.
U intervjuu za "Blic", on kaže da virus korona nikako nije mogao da zaobiđe Srbiju.
 
"Nikako nismo mogli da izbegnemo nešto što je pandemija, nešto što se širi po celom cvetu, nešto što je stiglo u Evropu, pa logično je bilo da dođe i do nas. Ovo su samo izbegle afričke zemlje u kojima ima samo importovanih slučajeva, ali nema masovnog oboljenja. Svugde gde je previše toplo, nema virusa, on ima masni oklop koji se na vrućini topi i tako se uništava, a najviše ga ubijaju ultravioletni zraci", navodi Tiodorović.
 
Kako kaže, aktuelna statistika je zabrinjavajuća.
 
"Imamo porast obolelih i to u značajnoj meri, kao i porast broja umrlih. Možemo reći da je ova nedelja onakva kako smo i prognozirali. Očekujemo da ćemo do kraja nedelje imati značajan porast obolelih, očekujemo i smrtne ishode. Ukoliko se disciplina podigne na viši nivo i budemo socijalno distancirani, onda možemo očekivati da ćemo imati nekakvo održanje. Nama je cilj da nam 'kriva' i broj obolelih i umrlih bude stabilizovan na jednom nivou, da ne skače, da se ne razvija strmoglavo i naglo. Potrebno je da izdržimo narednu nedelju u kontrolisanom stanju, očekuje se da će tokom Uskrsa biti pik, a nakon toga da broj počne da opada. To je optimistična prognoza", kaže ovaj epidemiolog.
 
Dodaje da se, ako maj bude topao, može očekivati nagli pad broja obolelih:
 
"Mi se nadamo da će maj biti topao mesec, mnogo su važni ultravioletni zraci i da UV indeks bude preko 3, onda možemo očekivati da će u maju doći do naglog pada obolevanja i da ćemo ući u fazu kontorlisanog praćenja epidemije. Ako bude toplije, možemo se nadati nekom završetku do kraja maja. Inače, maj mesec je problematičan, iza toplih zima nekako smo uvek imali pojavu da april i maj budu hladniji, da budu čak i snegovi i kiše, a to odgovora virusu, ta temperatura koja se kreće od 3 do 6, 7 stepeni. Ono što virusu ne prija jeste temperatura ispod nule, ali i temperatura iznad 23 stepena."
 
Navodi da će se, ako se budu poštovale sve mere, ako postoji socijalna distanca, ova faza završiti krajem maja, početkom juna, ali da je moguće da se virus vrati na jesen.
 
"Imamo drugu fazu, a to je jesen i zima kada je moguće da se virus vrati, ali kao crevni i respiratorni. On možda neće biti tako jak i napadan kao što je sada, nego će biti sa manjim intenzitetom, kao što je bio slučaj sa gripom, počeo je sa pandemijom pa je završio kao sezonski grip. Zato moramo biti spremni i pokušati da eliminišemo sve izvore infekcija", kaže dr Tiodorović.
  • Space

    05.04.2020 22:10
    Hepening
    U pravu ste svi. Ja bih vas sve pustio da se krecete po gradu, smestio bih vas u najbolji hotel u gradu i organizovao bih vam provod svako vece. Uslov je da ne idete kuci kod svojih roditelja i da nemate lekarsku pomoc. Sta fali, a ? A mogu i vasi roditelji sa vama. Ovo je samo malo jaci grip.
  • braks@ hotmail.com

    05.04.2020 18:44
    autizam vakcine
    Meni ovo lici na pripremu terena za prinudno vakcinisanje ...neko cini mi se , vec ima sklopljed dil i ko zna sta se moze sve valjati ka nama.
  • Novosađanka

    05.04.2020 18:04
    A da se ostavite paničarenja
    i predviđanja i bavite se svojim poslom? Kako bi bilo da se malo oladi s neprekidnim širenjem panike? Hapsili ste novinarku jer je žena predstavila realno stanje u KCV koje svi već znamo haha, a ovi tu nešto šize šta će biti za 5 meseci. Smiri hormone "dr" i radi svoj posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.