U Srbiji nema najavljenog masovnog testiranja, nego po proširenim indikacijama

Masovno testiranje koje je ranije najavljivano na pres konferencijama od strane stručnjaka i predsednika Aleksandra Vučića ipak se ne radi u Srbiji već, kako su objasnili zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon, radi se testiranje po proširenim indikacijama.

"Koncept masovnog testiranja nije bio najsrećniji stručni izraz. Radimo, kako smo i planirali, po proširenim indikacijama, ali nema testiranja na lični zahtev, samo uz lekarske indikacije. To isključivo zavisi od momenta kada je virus ušao u populaciju, a potpuno je jasno da je kod nas ušao kasnije pa je manji broj ukupno testiranih. Zavisi i od dostupnosti testova i indikacija. U nekim zemljama se testiranje plaća. Hajde da se ne poredimo ni sa kim, ni sa zemljama gde su najgori scenariji, da bude jasno svima da se testiraju one osobe koje imaju indikacije za testiranje. Indikacije smo proširili sa ciljem da se testiraju osobe koje ne ispoljavaju simptome, ali za koje se sumnja da su nosioci. Na osnovu sadašnjeg broja ukupno testiranih, već smo pokazali da možemo i 1.000 ljudi da testiramo za 24 sata, ali indikacija nije bilo”, objasnila je Kisić Tepavčević.

Sa Kisić Tepavčević složio se i dr Kon koji je rekao da su grupe za testiranje određene po stepenu prioriteta.

“Određene grupe za testiranje su prema stepenu prioriteta. Apsolutni prioritet imaju hospitalizovani, pa zdravstveni radnici, pa oni u primarnom stepenu zdravstvene zaštite i oni koji su bili u kontaktu sa potvrđenim slučajevima. Tek u trećoj grupi su putnici u međunarodnom saobraćaju. Sve je to definisano i prosleđeno primarnoj zdravstvenoj zaštiti gde je danas počelo prikupljanje uzoraka. Nadam se da će tokom sledeće nedelje to potpuno da preuzme primarna zdravstvena zaštita”, rekao je Kon.

Kako je zaključio “testirali se, ne testirali, sve zavisi od naših kontakata” i od toga da li se pridržavamo mera socijalnog distanciranja.

  • Brus Vilis

    05.04.2020 17:36
    E = mc2
    Shvatili smo. Sve čega se dragi nam predsednik dohvati je masovno.... masovni potporni zid u Grdelici, masovno testiranje na virus, masovni šoping u Milanu, masovna pomoć masovnoj srpskoj privredi, masovni ekonomski rast, masovne laži srpske opozicije...

    Nema šta, Srbija je jedna velika masa koju oblikuje samo jedan čovek i to prema sopstvenim potrebama.
  • Remus

    05.04.2020 17:26
    AV ne laze samo zbog zadovoljstva. On laze zato sto je to deo strategije odnosa sa birackim telom jer ako ne postoji skoro niko da to demantuje tada ni laz ne postoji kao laz nego kao neka disonancija koja se definise kao nusprodukt njegovog velikog napora u necemu...normalno, on pokusava da situaciju okrene u svoju korist kao uvek do sada...neverovatno je da srpsko politicko bice prihvata svako njegovo ludilo kao cistu mudrost a ovo nepotrebno vezbanje strogoce kao njegovu zrtvu jer"svi znaju koliko on voli penzionere i kako mu ovo tesko pada" a u stvari analizira se rezidentnost na sve vece kolicine dirigovanog maltretiranja.
  • Nepouzdani testovi

    05.04.2020 17:26
    Sami testovi nisu pouzdani, samo se u Srbiji to (pravi da se) ne zna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija