Ejdus: U Srbiji se misli da Evropa daje manje nego što bi mogla, a zvoca više nego što bi trebalo

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus smatra da se evropska pomoć u Srbiji tradicionalno doživljava kao pomoć bogate maćehe, koja daje mnogo manje nego što bi mogla, a zvoca mnogo više nego što bi trebalo.
On je podsetio da je EU u proteklih 20 godina Srbiji dala 200 miliona evra donacija i više od 250 miliona evra u kreditima, i to upravo za rekonstrukciju bolnica i nabavku opreme. To, međutim, nije tako saopšteno građanima, iako su u pitanju bolnice i oprema kojima se danas diči predsednik Srbije, ocenio je Ejdus.
 
Prema njegovim rečima, "naš predsednik je javno priznao da je pokušao da obmane evropske države time što je namerno umanjivao broj respiratora koje imamo na raspolaganju, kako bi se oni sažalili i dali mu neki respirator više".
 
"Kada mu to nije prošlo, Aleksandar Vučić se okrenuo Kini koju je nazvao bratskom zemljom, a evropsku solidarnost bajkom na papiru", podsetio je Ejdus.
 
Kako je napomenuo, to je naišlo na negativne odjeke u EU i u Briselu, "a to će nas koštati i ubuduće". Ejdus objašnjava da je ovo trenutak kada je trebalo pokazati solidarnost, a ne prikrivati ili obmanjivati druge države i očekivati da nam svi priskoče u pomoć.
 
Ejdus navodi da je EU i pre izbijanja pandemije bila zabrinuta zbog sve većeg prisustva Kine u Srbiji i na zapadnom Balkanu. Kako je primetio, ne samo zbog ekonomskog prisustva, već i zbog bojazni od političkog uticaja i širenja autoritarnih načina upravljanja. Srbija je jedna od retkih država koje su prihvatile kineski način agresivnog suprotstavljanja virusu, uz masovni nadzor i kontrolu nad stanovništvom, bez ikakvog poštovanja prema normama ljudskih prava i demokratije, ukazuje Ejdus.
 
On se "plaši da će ovaj model upravljanja da preživi korona virus, što će biti izazov, ne samo za EU, nego pre svega za nas u Srbiji". Takav model, precizirao je Ejdus, "u suprotnosti je i sa evropskim normama i vrednostima, i sa našim Ustavom i zakonima".
 
Ejdus naglašava da Srbija ne bi trebalo da se oslanja na EU i čeka da joj ona spasi demokratiju. 
 
"Demokratiju u ovom trenutku mogu da brane samo građani i njihove institucije. Ako nismo u stanju sami da se odupremo autoritarnom upravljanju, onda nam nema pomoći sa strane", zaključuje 
  • Tako je

    07.04.2020 19:55
    @Mile U pravu ste, trebali smo se ponašati normalno po uzoru na Albance koji nisu bombardovani, morali smo ih klati i vaditi im organe kao i potpuno etnički očistiti od njih velike delove Srbije. Da smo to tako uradili bili bismo nagrađeni potpuno isto kao oni što su nagrađeni, u to nema nikakve sumnje, iako istina EU zemlje kao i SAD su ih nagradile na naš a ne njihov račun ali dobro, nećemo sad cepidlačiti. Svi znamo da su naši zapadni prijatelji dosledni i nadasve pošteni, te da nikako nemaju dvostruke aršine.
    Na primer ja odavno tražim da se srpski zločini kojih je svakako bilo proglase za nacionalne praznike i slave svake godine jer je to normalno ponašanje čemu nas je naučio naš zapadni sused koji je ispunio sve uslove za prijem baš u tu EU, međutim ova totalitarna vlast nikako da to uvede.
  • Јое

    06.04.2020 21:15
    @Piplfoks
    Пун си мржње. Није ти то добро. Многи су се против Бога борили, али нико није победио. Као што већ рекох желим ти брзо оздрављење.
  • Piplfoks

    06.04.2020 09:07
    @Joe

    A verska zatucanost, to je zdravo? Inače, uvek mi je bio zabavan taj termin 'autošovinizam', i to je deo te bolesne potrebe da svojatate druge koj isa vama nemaju nikakve veze. Ali našao sam bolju svrhu za taj idiotski izraz - pošto ste to sami skrivili, možete od sada da govorite da ste 'autobombardovani'.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.