Kineski lekar: Država treba da uvede celodnevni policijski čas, građani i dalje neoprezni

Mnogi građani Srbije se ponašaju neodgovorno za vreme vanrednog stanja, zbog čega bi država trebalo da uvede policijski čas u trajanju od 24 sata kako bi se sprečilo širenje epidemije, smatra član tima kineskih stručnjaka za borbu protiv virusa korona Guo Jubjao.
Kineski lekar: Država treba da uvede celodnevni policijski čas, građani i dalje neoprezni
Foto: 021.rs
Jubjao, načelnik Odeljenja za pulmologiju i intenzivnu negu Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, kaže da je tim kineskih lekara, osim Beograda, obišao i druge gradove u Srbiji, kako bi se upoznali sa situacijom na terenu, primetivši da je mnogo ljudi na ulicama, posebno vikendom, a da prema njegovoj proceni, određeni broj građana ne nosi maske.
 
"Nisu dovoljno oprezni i zato smatramo da država treba da produži policijski čas na 24 sata", kaže Guo u izjavi za Tanjug.
 
Ipak, upoređujući epidemiološku situaciju u Srbiji sa Italijom i Španijom, navodi da je Srbija na vreme preduzela adekvatne mere kontrole i prevencije epidemije i da to daje rezultate.
 
"Iako su uvedene dobre mere kontrole i prevencije, ubrzano raste broj novootkrivenih slučajeva, zbog čega bi trebalo produžiti policijski čas, a građani treba da shvate da je u njihovom interesu da sarađuju sa vladom i da treba da poštuju sve mere", kaže Guo.
 
Doktor Predrag Kon je poručio na današnjoj konferenciji za mediji da je odluka o uvođenju celodnevnog policijskog časa previše ozbiljna da bi bila doneta "tako lako".
 
"Ona je najpouzdanija, međutim, da bi došao vrlo jasan predlog, moramo svi da se usaglasimo", naveo je Kon.
 
Međutim, Kon je ukazao na to da je uveren da bi takva mera donela rezultate i da bi došlo do "naglog prekida transmisije", te da bi takva mera donela najbolje rezultate.
 
"Mi moramo da procenimo štetu od uvođenja takve mere. Bilo bi bolje da se svi ponašamo kao da je već celodnevni prekid kretanja. To podrazumeva da se samo izađe do prodavnice, i ništa drugo. Na posao, sa posla, i nema drugog kretanja. Onda možda i ne bi morala da se donosi ta mera", dodao je Kon.
 
Guo Jubjao je istakao da epidemiološka situacija u Srbiji daje više razloga za optimizam u odnosu na špansko i italijansko stanje, između ostalog, i zato što su Vlada i predsednik aktivno delovali od početka. 
 
On dodaje da se jedna od preporuka Kine u borbi protiv korona virusa odnosi na koncentrisanje resursa, stručnjaka i pacijenata u "korona bolnicama", te da se na taj način postižu bolji rezultati.
 
"Vidimo da se na taj način radi u Srbiji. Država je oformila svoj stručni tim, sada se forimiraju timovi na nivou gradova i bolnica, po svemu što je urađeno vidi se da je država uložila velike napore i da ima dobar pristup u rešavanju ove epidemiološke situacije", zaključio je Guo.
  • stevica

    07.04.2020 13:49
    Strucnjak
    Deca su u moje vreme ucila da covek moze bez hrane 10-ak dana, a da je moguce da prezivi cak i 30 dana.
    Mozda se neko zainteresovao da isproba...
  • Čika

    06.04.2020 21:09
    Bez naslova
    Ovaj divani ko da je portparol AV.
  • @Maman

    06.04.2020 16:12
    I uz to dolete da nam uvale na prodaju kontigente svoje robe koja nam dotad nije ni trebala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija