Oboleli od virusa korona će se lečiti plazma terapijom, počinje za desetak dana

Medicinsko osoblje uzimaće krv od onih koji su se izlečili virusom korona, te će se ona transfuzijom davati obolelima.
"Znamo kako ćemo se boriti za opstanak privrede, postoji krizni štab koji vodi predsednik Vučić, sa druge strane je zdravstveni krizni štab na čijem sam ja čelu. I već smo krenuli da razmišljamo šta dalje. Sledeće što preduzimamo su plazma terapije, uzimamo krv od ljudi koji su se izlečili, imaju ta antitela i dajemo ih transfuzijom obolelima. Sa tim ćemo krenuti za destak dana", kazala je večeras premijerka Ana Brnabić. 
 
Ranije danas epidemiolog Predrag Kon rekao je da će nakon završetka epimidemije, tokom leta, biće urađeno testiranje ko sve ima antitela i ko je stekao imunitet na korona virus.
 
"Uzima se uzorak na određenim mestima u Srbiji i ispituje se priusustvo antitela. Imate one koji pričaju da je virus jako rasprostranjen, a neki kažu da je samo od pet do 10 odsto više od onih koji su otkriveni. To nam služi za budućnost, tako je planirano, imaćemo testove koji daju tačni procenat zaštićenih od virusa", rekao je Kon danas.
 
To su, kako je objasnio Kon, takvozvani "eliza" testovi gde se ispituje prisustvo antitela u krvi i na taj način se dobije nešto što se zove seroprevalencija, tačan procenat onih koji jesu zaštićeni.
 
"U opštoj populaciji, test ima smisla raditi tek kad prođe sve. I to kad kažem mislim na epidemiju i onda ćemo raditi tokom leta ispitivanja prisustva antitela koja će prikazati osetljivost te populacije. Tu se uzima reprezentativni uzorak na različitim delovima Srbija i ispituje na prisustvo ili ne prisustvo antitela", objasnio je dr Kon.
 
Premijerka Brnabić prethodno je kritikovala građane, rekavši da je "licemerno i krajnje sebično da građani preko dana krše mere, a uveče aplaudiraju lekarima", o čemu više možete da čitate OVDE.
  • Ana NS

    06.04.2020 09:05
    Ne razumem
    Ja moram da razumem kako da razumem... ima veze sa mnom nema veze sa mnom?!
  • Andrija Šrek

    06.04.2020 08:58
    ?!?
    Otkad je Ana Brnabić LEKAR?
    Kako može da kaže da će se u Srbiji pacijenti lečiti transfuzijama plazme onih koji su preboleli COVID-19??
    Ovo je tek samo JEDNA od mogućnosti koje se u svetu ispituju...
    Šta smo mi, eksperiment in vivo?
  • jel svima

    06.04.2020 08:44
    promaklo
    Ana Brnabić priča o transfuziji i lečenju plazma terapijom, zar vam to nije zastrašujuće?
    Ja bih ipak volela to čuti od nekog mnogo stručnijeg i sa detaljnim pojašnjenjem o svim rizicima za primenu takve terapije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.