Sindikat: Država poziva lekare da se vrate, a hiljade medicinara na birou

Umesto što poziva lekare povratnike da "priskoče u pomoć", država bi trebalo da aktivira više od deset hiljada medicinskih radnika koji čekaju posao na birou, kaže za N1 predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.
Sindikat: Država poziva lekare da se vrate, a hiljade medicinara na birou
Foto: Pixabay
Taj sindikat upozorava i da je trenutno na delu stihijska preraspodela kadrova koji nedostaju u svim zdravstvenim ustanovama jer su brojni medicinari zaraženi ili su u izolaciji.
 
Neko je na početku epidemije ignorisao činjenicu da je zdravstveni radnik najvažniji resurs, kaže za N1 Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta. On navodi da su mnogi direktori bolnica umesto da čuvaju svoje zaposlene kao zlato, često tražili da se ne nose zaštitne maske, kako osoblje ne bi plašilo pacijente.
 
"Sada se mnogi zdravstveni radnici povlače u više ustanove, ali to se radi bez odgovarajućih rešenja i bez adekatnog plana za ono što će se dešavati. Svesni smo da će doći do novog velikog oboljevanja", kaže Rade Panić.
 
Rešenje za desetkovane redove lekara i medicinskih tehničara postoji, navodi Panić. To je angažovanje armije nezaposlenih medicinara.
 
"I dalje ne razumemo zašto je 3.000 kolega na Zavodu, zašto je više od 8.000 sestara na Zavodu, a pozivaju se kolege da se vrate iz inostranstva. I još se pozivaju kolege da kada su imali i sumnjivi kontakt moraju da ostanu da rade", dodaje Panić.
 
Taktika države u borbi protiv kovida 19 se menja i težište bi trebalo da bude sada na Domovima zdravlja, pošto oni koji imaju simptome bolesti treba da se javljaju primarnim zdravstvenim ustanovama, umesto da telefonom zovu i čekaju dolazak mobilne ekipe.
 
"Doktrina suzbijanja epidemije je da u ovoj fazi Dom zdravlja preuzima kao primarna zdravstvena ustanova veći teret. To nije ništa što nismo znali da će doći taj trenutak, naprosto ulazimo u tu fazu", rekao je Srđa Janković, imunolog Dečije klinike u Tiršovoj.
 
To znači da će najizloženiji biti oni zdravstveni radnici koji će biti raspoređeni u kovid ambulante. Sindikat lekara i farmaceuta traži da Ministarstvo zdravlja posebno kontroliše kako direktori ustanova raspoređuju zaštitnu opremu.
  • sasa

    07.04.2020 11:25
    iskustvo
    "Država poziva stručnjake a ne laike. Nije isto 10 gosina radnog iskustva i 10 dana na birou! Prestanite da dižete pobunu."
    Vidimo svi - ni Vucic nema dana radnog iskustva u svojoj struci, i vidimo u praksi da nema pojma sta je ni Ustav ni zakon niti ogranicenje sopstvenih ovlascenja - a jos manje poznaje koncept pravnih posledica za sopstvena (ne)dela
  • e

    07.04.2020 09:19
    Ja ne znam koji bi se lekar sa zdravom pameti, a koji je nezaposlen i na birou sad prijavio. Zašto bi iko sad ponudio sebe da gine i potencijalno ugrozi svoje zdravlje u trajanju od 2-3 meseca, za crkavicu od zarade, da bi posle toga, oštećenog zdravlja, bio šutnut na biro opet, ili završio mrtav? Za koga? Hajde saberite se, ako smo humani, nismo glupi.
  • mrcke

    07.04.2020 06:38
    Kad vidim ove botove, poželim da korona potraje još 5 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija