Kon: Dosegli smo maksimum koji će trajati još desetak dana

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je na današnjoj konferenciji da je u prethodna tri dana dosegnut maksimum kada je u pitanju oboljevanje od virusa korona, koji će trajati još desetak dana.
"Poslednja tri dana smo očigledno dosegli taj maksimum, koji će trajati još nekih desetak dana. U ove dve nedelje, računajući i prethodna tri dana, zaista najrestriktivnije mere koje smo do sada planirali treba i da se sprovode. To ne znači da moraju zaista da budu određene i kao policijski čas, ali moraju da se sprovode sve mere sprečavanja bilo kakvog kontakta. To je važno zato što je u te dve nedelje najveća aktivnost virusa, tada je najagilniji i najsposobniji da se prenese kroz ogromni broj kontakata koji su rezervoari infekcije", poručio je Kon.
 
On je rekao da je izolacija najvažnija i da "nema više igranja" u vezi sa tim kako bi ona trebalo da se sprovodi. Kako je objasnio, izolacija mora da se sprovodi u bolničkim uslovima, kako se ne bi dogodilo da se virus iz kućne izolacije ponovo vrati nazad u široku populaciju. 
 
Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević poručila je da poslednjih dana "imamo stabilan broj obolelih, čak i manji pad na današnji dan", te da se to događa u nedelji kada je u nekim drugim zemljama beležen vrtoglavi porast broja obolelih. 
 
"To nam je pokazatelj da smo na dobrom putu, da znamo šta radimo, da se svi ponašamo odgovorno i savesno. Ne smemo sada da posustanemo, iako ovo jeste jedan mali obećavajući znak, ali sada treba da zapnemo iz sve snage, jer ovo pokazuje da ono što radimo i udruženo činimo, jeste osnova prave borbe protiv ove infekcije", navela je Kisić Tepavčević.
 
U prethodna 24 sata od virusa korona su preminule tri osobe, čime se broj mrtvih od ovog virusa popeo na 61. Otkriveno je 247 novih zaraženih građana, te je ukupan broj obolelih 2.447. Više o tome OVDE.
  • Slobelix

    08.04.2020 00:11
    Tviter
    Ajaoj, al' smo sad zaglavili... Ugasili im Tviter naloge, pa se besposleni, sad prebacili ovde. Treba ih izdržati. Sad je borba za obrok.
    Ukiselićemo se od "sloge", 'jedinstva' i "disciplinovanosti", 'odgovornosti prema sebi i drugima' i "saveta stručnih lica".
  • Niko bitan

    07.04.2020 23:33
    A da li ste primetili možda
    ...kako opada broj minusa i pluseva po direktivi? Nekad bi bilo i po 300-400 a sada? Na udarne vesti jedva 200. Slabo vas hrane? Ko će gladan botovati...
  • Tane

    07.04.2020 19:59
    COVID
    Treba uvesti 24h policijskog čaša što če dati veoma dobre rezultate pazite šta sam vam rekao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.