NUNS podnosi prijave protiv medija koji krše ljudska prava i kodeks novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorilo je i danas novinare i medije da o širenju virusa Kovid-19 i obolelima i preminulima tokom pandemije izveštavaju poštujući Kodeks novinara Srbije i zakone, pre svih Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
NUNS podnosi prijave protiv medija koji krše ljudska prava i kodeks novinara
Foto: Pixabay
Kako poručuju u NUNS-u, poslednjih dana brojni mediji, naročito štampani, grubo krše ljudska prava zaraženih i obolelih i dostojanstvo preminulih osoba, a navode primer izveštavanja o širenju virusa u Novom Pazaru. 
 
"Dnevne novine, a na prvom mestu Večernje novosti, svojim naslovima su žigosali osobu za koju je utvrđeno da je prvi oboleo od posledica virusa, a takođe su svojim izveštavanjem ugrozili prava i njegovih najbližih koji su takođe zaraženi virusom. Iako nijedan medij nije objavio ime te osobe, navođenjem zanimanja i kraja grada u kojem drži radnju, jasno su ukazali o kome se radi, a naslovima poput 'Pekar posejao virus po Pazaru', praktično su stigmatizovali i njega i celu njegovu porodicu", poručuju u NUNS-u.
 
Ispod profesionalnih standarda, kažu u NUNS-u, bili su i nedavni tekstovi o preminulom prijatelju iz detinjstva predsednika Republike, zatim izveštaji o zaraženim u državnim ministarstvima i znatan broj drugih tekstova, naročito u tabloidima.
 
"Da ni elektronski mediji ne zaostaju u kršenju prava na privatnost pokazala je televizija Pink, koja je u Nacionalnom dnevniku prikazala bolničke sobe sa najtežim pacijentima, blago zamagljujući njihova lica. Na snimcima su se mogli uočiti i bolnički kartoni na krevetima pacijenata, a čak je uzeta i izjava od jednog od pacijenata čiji se deo lica mogao jasno videti. Na ovaj način postupili su suprotno obavezi poštovanja ljudskih i dostojanstva ličnosti iz propisa o elektronskim medijima a naročito propisima koji garantuju zaštitu podataka iz prava pacijenata i identitetu kao ličnim podacima", kažu u Nezavisnom udruženju novinara Srbije.
 
Zakon o pravima pacijenata i Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuju da zdravstveni status i bolesti od kojih neko boluje, spadaju u domen privatnosti i ne smeju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je reč.
 
"NUNS će zbog pojedinih tekstova i priloga objavljenih u prethodne tri nedelje pokrenuti postupke pred Komisijom za žalbe Saveta za štampu i podneće prijavu Regulatornom telu za elektronske medije, čime želimo jasno da ukažemo na nedopustivo kršenje Kodeksa u uslovima vanrednog stanja i time pokušamo da predupredimo objavljivanje sličnih tekstova", zaključuju u NUNS-u.
  • Паор

    08.04.2020 11:40
    искено
    Ако неком медију дам интервју (и представим се), не кријем своје лице, јер нисам криминалац, па да ми је то потребно.
    Бонички картони су се видели, али не и оно што на њима пише.
    Дакле опет саморекламество, или болје речено медијски пув..ак.
  • Pera

    07.04.2020 21:48
    Neka "nezavisni" NUNS krene od sebe i svojih saboraca.
  • milicica

    07.04.2020 21:00
    hvala nemojte me stititi
    Vi samo napadate i pricate a od toga nista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija