Zaraženi skoro svi lekari i osoblje Infektivnog odeljenja u Leskovcu

Skoro svi lekari i medicinsko osoblje sa Infektivnog odeljenja leskovačke bolnice zaraženi su virusom korona.
Zaraženi skoro svi lekari i osoblje Infektivnog odeljenja u Leskovcu
Foto: Pixabay

Kako je rečeno je na današnjoj konferenciji leskovačkog Kriznog štaba, među zaraženima su i servirke, a pozitivno na virus korona je još šestoro radnika kompanije "Jura".

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Leskovcu od juče je porastao za više nego duplo - danas je saopšteno da ih je 62, a do juče je bilo 30.
 
U Jablaničkom okrugu dosad je obolelo 67 osoba, od kojih 62 u Leskovcu, u Vlasotincu i Medveđi po dva, a u Bojniku jedan. Jedna osoba u Medveđi preminula je pre no što su stigli rezultati koji su potvrdili da je pozitivna na korona virus, a čekaju se rezultati uzoraka uzetih od još 49 osoba. Među obolelima su 23 zdravstvena radnika, a njih 18 je iz lesksovačke Opšte bolnice i petoro iz Doma zdravlja.
 
Pod zdravstveni nadzor zbog kontakta sa obolelima na području Jablaničkog okruga stavljene su 602 osobe, od toga samo u Leskovcu 579. Od povrtanika koji su ušlu u Srbiju i trenutno je u samoizolaciji u Leskovcu 827, a u Jablaničkom okrugu ukupno 1.006.
 
Iako su zaraženi skoro svi lekari i medicinko osoblje sa Infektivnog odeljenja, gde sada rade samo dva lekara i dve medicinske sestre, komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović i direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević tvrde da su oni imali kompletnu zaštitnu opremu i da su se "verovatno zarazili kada su je skidali da idu u toalet ili da popiju kafu".
 
On je dodao i da se među 23 zaraženih zdravstvenih radnika nalaze i radnici sa Službe za infektivne bolesti, gde su ostala da rade dva lekara i dve medicinske sestre.
 
"Do daljeg će grudno i infektivno odeljenje funkcionisati kao jedno, a načelnik grudnog odeljenja od sada će rukovoditi Službom za infektivne bolesti, a ta služba će se kadrovski popuniti lekarima i specijalizantima koji su zaposleni u leskovačkoj bolnici", rekao je Dimitrijević.
 
On je dodao da će, po preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije, "svi oni koji su oboleli u toku dana biti prevezeni u Niš". Direktor bolnice Nebojša Dimitrijević je rekao da je ta ustanova dobila dva mobilna respiratora.
  • Podbarac

    08.04.2020 07:06
    Polako sa osudana
    Prvo niko ne zna kako se sve ovaj virus prenosi - dakle putem bilo koje sluzokože (oči, grlo, nos, uši, anus genitalije...), drugo na vrhu čiode nalazi se više nego dovoljno viriona da zarazi gomilu ljudi.
    Moguće je da su sve uradili kako treba, i da su mislili da se nalaze u "sigurnoj" zoni, ali očigledno je i ona postala kontamirana.

    A tek ovo lupetanje:
    " Nemoguće je da se zdravstveni radnici razboljevaju ukoliko pravilno koriste obezbeđena zaštitna sredstva."

    Kao sve vreme su u skafanderima sa natpritiskom, a bolesnici su izolovani u sobama koje odgovaraju Labaratorij sa Biosafety Level 3 ili bar 2? Budimo iskreni - možda odgovraju BSL-1.

    Lako je pljuvati, razumem strah i tako to, ali postoji i nešto po čemu se valjda razlikujemo od nepismene i uspaničene rulje i stoke u stampedu? Na primer, ljudskost.

    Ako toga nema, onda smo dobili šta smo tražili i mož' biti zaslužili. Tolko.
  • LoKaLnO TaNdRkAlO

    08.04.2020 06:36
    Ovo je interesantno
    Kažu skoro svi lekari i medicinsko osoblje.
    To mi se baš i ne uklapa nikako, pošto navode da su imali i imaju svu potrebnu zaštitnu opremu kako su se zarazili onda? Da li je ta oprema bila odgovarajuća
    Ili je bilo daj samo neke maske da izgledaju, ali nema veze što su za molere namenjene. Ili su ti doktori i medicinsko osoblje toliko nestručni ili ne obrazovani da su uspeli se zaraziti i pored adekvatne opreme. U tom slučaju treba im skidati sa plate maksimalno narednih 5 godina. Ja se nadam da je ono prvo u pitanju.
  • Novosadjanka

    08.04.2020 03:16
    @lekar
    Blago Vasim pacijentima. Meni moja doktorka nikad nije pogledala grlo, a o slusanju pluca da ne govorim. Ni 11.03. kada sam otisla da kazem da sam malaksala, kasljem, boli me grlo i vratila sam se iz inostranstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.