Kon: Nije se razmišljalo o posebnim merama pred Uskrs

Srbija je sa brojem obolelih od virusa korona u ovom trenutku na najvišem stupnju i na platou, poručio je član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

Kako je rekao, ovo neće večno trajati.

"I ovi podaci pokazuju da smo na tom platou i na maksimumu, čekamo da uđemo i prođemo šestu nedelju i onda možemo da očekujemo pad tog broja. Kad smo došli na ideju proglašenja epidemije, dobili smo i više od toga - uvedeno je vanredno stanje i da nije to urađeno tada, imali bismo velike probleme. Sve te mere se svode na kraju na smanjenje kontakata, pogotovo bliskih. Sad nam treba apsolutna zabrana kontakata i ovo što se planira od petka je potpuno u skladu sa tim planom, s tim što je to zabrana kretanja koaj uslovljava i zabranu kontakta. Da li će to biti nastavljeno zavisi od brojeva narednih dana jer će se videti rezultati onoga što je prethodnog vikenda rađeno, zbog perioda inkubacije", rekao je Kon.

Kako je dodao, imamo ogroman broj novotestiranih, blagih slučajeva, pa je u Beogradu bio prvi put trocifreni broj testiranih. 

"Očekujemo da ćemo otkrivati i blage slučajeve, sve to skupa je vrlo bitno, da sve više potiskujemo mogućnost da se prenošenje virusa u periodu njegove najveće agilnosti potpuno spreči. Ja sam za potpunu zabranu kontakta, što znači da ne možete da vidite dvoje ljudi na ulici na manje od dva metra rastojanja. Danas smo pričali na kriznom štabu, pitali su da li prihvatamo ovu novu odluku i mi smo je podržali, verujem da će biti usvojena", poručio je Kon.

Kad je u pitanju generalno relaksiranje mera, moramo da budemo jasni da su svi naši zajednički napori da odlažemo kontakte i postepeno se navikavamo na virus, navela je zamenica direktora Instituta "Batut" i članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. 
 
"Mi smo uspeli da sačuvamo najstarije striktnim merama i oni su bili i sami odgovorni, ali mi gradimo kolektivni imunitet i ta populacija jeste ipak osetljiva. Ideja je da se te grupe koje su bile u samoizolaciji i poštovale mere postepeno vrate u normalne životne tokove u uslovima kad virus slabi i jača kolektivni imunitet. Iako podaci obećavaju, to nam još nije tako blizu i upravo sad treba da zapnemo. Sigurno je da se vidi kraj", navela je Kisić Tepavčević.
 
Ona je naglasila da sa redovnom imunizacijom treba nastaviti.
 
"Jedino je organizaciono potrebno ne izvoditi je u blizini kovid bolnica. Moramo da kontinuirano spovodimo imunizaciju jer možemo da imamo epidemije drugih bolesti za koje već imamo vakcine", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Na pitanje da li se razmišlja o o posebnim merama tokom Uskrsa, Kon kaže da se o tome nije posebno razmišljalo.
 
"U opticaju jeste bilo da se razmišlja o zabrani kretanja iz mesta u mesto. Ova situacija sada je na najvišem mogućem stupnju i nije se posebno razmišljalo o tome. Ako bude potrebno u toku samih praznika će se delovati, a zabrana kontakata bi bila najbolja. Čekam šestu nedelju da vidimo da li pada ili se održava, iznenadio bi me porast, ali nije nemoguće. Videli ste da se odjednom pojavi 60 zaraženih zdravstvenih radnika", rekao je Kon.
  • novosadjaninin

    09.04.2020 04:52
    @ARMAGEDON
    @ARMAGEDON 08.04.2020 • 18:07
    ?
    samo što ne mogu da odem u crkvu u nedelju!"

    Možeš da prošetaš kuče do crkve. I u subotu, i u nedelju!
  • Limanac

    08.04.2020 20:57
    A za Uskrs ćorka..
    Dobićemo poklon, zabranu izlaska 7 dana !!!
  • ARMAGEDON

    08.04.2020 18:07
    ?
    samo što ne mogu da odem u crkvu u nedelju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija