Kisić Tepavčević: Imamo više od 200 potencijalnih davalaca za terapiju krvnom plazmom

Sve više rezultata istraživanja govore da terapija krvnom plazmom od antitela ima efekta, rekla je danas na redovnoj konferenciji Kriznog štaba zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević.

"To je nešto što nam je dobro poznato i standardno se koristi, mi smo započeli i u ovom momentu imamo više od 200 potencijalnih davalaca", navela je ona.

Kako je istakla, izvesno je da , ukoliko se bolest bude javila u nekom obliku i na jesen, neće biti vakcina.

"Ovo je jedan od načina borbe - davanje ovakvih seruma sa antitelima kod nekih drugih bolesti je smanjilo uopšte verovatnoću za bolest ili su kliničke slike bile blaže. I u početnoj fazi, kad čovek nije stvorio sosptvena antitela, ima efekta", zaključila je Kisić Tepavčević.

Inače, lečenje obolelih ovakvom terapijom pre nekoliko dana najavila je i premijerka Ana Brnabić, a epidemiolog Predrag Kon rekao je da će nakon završetka epimidemije, tokom leta, biće urađeno testiranje ko sve ima antitela i ko je stekao imunitet na korona virus.

  • Rotkvarija

    08.04.2020 17:50
    Ide se naravno na humanost
    Pregrmeo si virus, sad nam daj krv.
    OK, cena je 10.000€.
    Kad budu trebali da plate budi human...daj dobrovoljno, spasi svet.
  • Vidoviti Limanac

    08.04.2020 17:04
    Dobrovoljni davaoci krvi
    Bilo bi strava da imamo testova kojima se hvale pa da se testiraju svi koji misle da su imali covid19 pa da se lepo raspolaže sa dovoljno plazme za sve...
    Verujem da ima dobrovoljnih davalaca krvi koji bi pripomogli da znaju da mogu (pogotovo ako su bili asimptomatski sa covid19) jer su po prirodi takvi, dobrovoljno daju krv....
  • Osoba M

    08.04.2020 17:00
    Nesto mi se cini da 200 nije velik broj kad se radi o davaocima. Pitajte samo zavod za transfuziju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija