Apeli za odgovarajuće bolničke uslove za obolele muslimane u Srbiji

Samo nekoliko dana od kako je počela sa radom improvizovana bolnica na Beogradskom sajmu iz bošnjačke zajednice stižu apeli nadležnima da, između ostalog, obezbede odgovarajuću ishranu bez svinjskog porekla muslimanima obolelim od korona virusa, a koji su tamo smešteni.

Oni smatraju da bi osposobljavanje improvizovane bolnice, koja bi bila adekvatno opremljena prema njihovoj kulturi i potrebama, u nekom od gradova u Sandžaku, regije na jugozapadu Srbije duž granice sa Crnom Gorom većinski naseljene bošnjačkim stanovništvom, itekako olakšala oporavak obolelih.

Prvi je na određene potrebe muslimanskih vernika u Srbiji koji su smešteni u Sajmu ukazao narodni poslanik i predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić koji od nadležnih za njih traži halal ishranu i obezbeđivanje molitvenog prostora.

Osim toga, on zahteva i poseban prostor za žene koje žele bolesničke dane da provode u skladu sa islamskim propisima.

"Na sajmu se hrana sprema centralno, a ja nisam siguran da je ona lišena onih namirnica koje su zabranjene muslimanima, kao što su namirnice svinjskog porekla ili neke druge namirnice sa aditivima ili nekim drugim sastojcima koji imaju porekla od životinja čije konzumiranje je u ishrani za muslimane zabranjeno. Što se tiče molitve, potreban je molitveni prostor, kao što je potreban i prostor za abdest, odnosno pripremno pranje za molitvu. Osim toga, žene muslimanke ne treba da budu u prostorijama gde će tokom presvlačenja biti izložene pogledima", rekao je Zukorlić za Slobodnu Evropu (RSE).

Opširnije na sajtu RSE.

  • Stanoje

    09.04.2020 08:20
    Ja sam ponosni Srbin i moje je mišljenje da se treba svim ljudima bez obzira na veroispovest, obezbediti adekvatna ishrana. TAČKA
  • Limanac

    08.04.2020 20:56
    Obavezno...
    Treba u Sajmu da se napravi džamija.
    I dovesti im obolelog imama, da im drži molitvu.
    Isto to omogućiti: hrišćanima, jevrejima, budistima, hindu, taoistima...
  • Građanin

    08.04.2020 20:00
    Krava
    Ne može se reċi "kad nisi gledao u ċitap za svoju nemoj sad ni za moju", jer je upravo obrnuto. Naš sa "kašikicom" je prošao bez kazne, a crkva NIJE javno obuzdana, pa onda nema šta ni njima da se każe. Pošto ste tad poklekli sad nastavite da klečite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.