EU donirala 800 miliona evra pomoći Zapadnom Balkanu i Turskoj, najviše Srbiji

Evropska unija je izdvojila pomoć od 800 miliona evra Zapadnom Balkanu i Turskoj za pomoć zdravstvu i otklanjanju ekonomskih i socijalnih posledica epidemije korona virusa, saopštila je danas Evropska komisija u Briselu.

Srbiji je iz fondova EU za saniranje ekonomsko-socijalnih posledica pandemije preusmereno 78,5 miliona evra, 15 miliona evra za plaćanje troškova avionske dopreme hitnih medicinskih potreba i sredstava, kao i 7,5 miliona evra za preuređenje i opremu laboratorije za izradu testova za korona virus.

Varheji je naveo da je EU izdvojila ukupno 3,8 milijardi evra za podršku svojim istočnim i južnim susednima, kao i Zapadnom Balkanu i Turskoj.

EU je od izdvojenih sredstava Albaniji dodelila četiri miliona za medicinsku opremu, a Bosni i Hercegovini sedam miliona evra za bolničku zaštitu i opremu zdravstvenog osoblja.

Kosovu je odobreno pet miliona evra za laboratoriju, zaštitna sredstva i respiratore, dok je za Crnu Goru dato tri miliona evra za nabavku medicinske opremu, zaštite i respiratora.

Severnoj Makedoniji je namenjeno četiri miliona evra za medicinsku zaštitu i nabavku pet hiljada testova za korona virus.

Evropska unija je takodje za otklanjanje socijalne i ekonomske štete izdvojila 46,5 miliona evra za Albaniju, 73,5 miliona evra za Bosnu i Hercegovinu, 63 miliona za Kosovo, 63 miliona evra za Severnu Makedoniju.

Još 290 miliona evra je EU odobrila za oporavak Zapadnog Balkana kao celine od posledica koje je izazvala epidemija korona virusa.

  • Neoplanta

    08.04.2020 21:13
    Rusofili, 'ajde sad navalite na vlast da ne prihvate prljavi zapadni novac, budite dosledni! Ili se na novac ne gadite?
  • Vladimir

    08.04.2020 19:56
    Vojvodina
    Istaknite ruske i kineske zastave sada.
    Jebale vas Kina I Rusija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.