Građanima zbog kršenja mera izrečene kazne u vrednosti od 120 miliona dinara

Prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su ukupno više od 120 miliona dinara novčanih kazni tokom prve dve nedelje od donošenja Uredbe o zabrani kretanja na javnom mestu tokom vanrednog stanja, a radi sprečavanja širenja virusa korona.
Građanima zbog kršenja mera izrečene kazne u vrednosti od 120 miliona dinara
Foto: 021.rs
Kažnjeno je ukupno 2.406 osoba, različitog starosnog doba, novčanim kaznama od 50.000 do 150.000 dinara zbog prekršaja po tri osnova, kažu u pravosudnim organima.
 
U odnosu na podatke od pre pet dana, broj prekršajno kažnjenih osoba, zaključno sa 7. aprilom, porastao je za 1.128, a udvostručen je i ukupni iznos izrečenih novčanih kazni.
 
Zbog kršenja ograničenja kretanja starijima od 65, odnosno 70 godina, kažnjene su 1.024 osobe.
 
Takođe, zbog kršenja policijskog časa do sada je kažnjeno 1.378 osoba.
 
Za sada su četiri osobe kažnjene zbog šetnje parkom i rekreativnom površinom uprkos zabrani.
 
Najviše prekršaja zabeleženo je proteklog vikenda, kada je policijski čas trajao od subote u 13 do ponedeljak u 5 časova. Tada je kažnjeno 443 ljudi.
 
Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni zbog prekršaja je 121.231.020 dinara.
 
U nekim slučajevima izrečene novčane kazne građani su odmah platili, dok će ostale verovatno čekati na pravosnažnost nakon žalbe.
 
Podsetimo da je pre nekoliko dana Beogradski centar za ljudska prava saopštio da će građani koji krše zabranu kretanja biti abolirani. Kako je navela ova organizacija, prekršajni sudovi neće moći da ih kazne, već će biti prinuđeni da obustave sve nepravosnažne prekršajne postupke jer postoje pravne prepreke da građani budu pravosnažno kažnjeni u prekršajnom postupku. Više OVDE.
  • Slaven

    09.04.2020 09:50
    Znači za šetanje parkom po sunčanom danu sa maskom, rukavicama i dva metra udaljenosti 50k, a za suspendovanje Ustava i ukudanja prava na slobodno kretanje nikom ništa?
    Gde je zgrada Ustavnog suda Srbije; pitam za drugara koji se zove Rulja a preziva Nakonkoronić?
  • X faktor

    09.04.2020 09:50
    Treniranje strogoce
    Ako se narod pobuni vanredne mere ce potrajati do 2023. G.... Budzet pun, porezi nisu potrebni...
  • Ni Hao

    09.04.2020 09:27
    Pada to sve u vodu posle vanrednog stanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.