Stevanović: Nemamo kapacitete da svaki pacijent bude u samostalnoj sobi dok čeka na rezultate

Direktor Klinike za infektivne bolesti dr Goran Stevanović rekao je danas na redovnoj konfrerenciji za štampu Kriznog štaba da Srbija nema kapacitete da svaki bolesnik bude u samostalnoj sobi dok se čeka na rezultate testiranja.
Stevanović: Nemamo kapacitete da svaki pacijent bude u samostalnoj sobi dok čeka na rezultate
Foto: FoNet

“U pojedinačnim slučajevima se dešava da se čeka duže, ali mi nemamo kapacitete, kao ni većina zemalja da svaki bolesnik bude u samostalnoj sobi jer u tim uslovima mu ne možete obezbediti nadzor, a ovde je mnogo bitnije da imaju nadzor. Svi nose maske i na razdaljini su, a osim pojedinačnih primera svi naši pacijenti su izuzetno disciplinovani, i više nego što se od njih očekuje. Zato je i rizik infekcije mnogo manji na taj način nego da ih vratimo u kućne uslove ili stavimo u hotelske sobe gde će ih neko obići jednom dnevno”, naveo je Stevanović i dodao da se dešava da testovi moraju da se ponavljaju unutar same laboratorije i za pojedinačne uzorke morate čekati, a desi se i da mora da se ponovi i sam uzorak.

Kako je istakao postoje planovi za proširenje kapaciteta za svaki region, naročito oko centralnih zona u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu, shodno potrebama.

“U Beogradu su se kapaciteti sukcesivno uključivali, a cilj je da se kadar koliko je moguće odmara. Biće sasvim dovoljno kapaciteta jer ove cifre ne govore o značajnom porastu, a mere distanciranja daju rezultate i treba da nastavimo sa tim”, objasnio je.

Zaljučio je da su naši epidemiolozi i lekari naučili mnogo o virusu korona za ovih mesec dana, ali i da imaju još mnogo da nauče.

“Najbitnije je kako da prepoznamo ljude koji su u riziku da razviju komplikacije i da primenimo mere kako oni ne bi bili u težem stanju. Nismo zadovoljni jer nemamo odgovore na sva pitanja, na primer zašto muškarci više oboljevaju u odnosu na žene. Da li je to vezano za genetsku strukturu ili navike, to u ovakvoj situaciji, kad se borite za život, nemate vremena da statistički obrađujete”, istakao je i dodao da se trenutno puni statistika, a da će se naknadno raditi analize i izvlačiti poruke.

  • Zivkovic

    10.04.2020 07:04
    Potpuna besmislica. Testovi stižu kažu za 24 h. I da stižu za 5 dana. Neko ko je bio kući i došao na testiranje treba da se vrati kući. Ionako manje od pola testiranih bude potvrđeno, po izveštajima . Ovako ljude koji su negativni stavljate u kontakt sa pozitivnima a onda kad stigne da su potvrđeno negativni šaljete ih kući? Ja razumem da niste inzinjeri, da ste samo lekari, ali nemoguće da ste toliko bas glupi?
  • Rotkvarija

    10.04.2020 06:37
    Lupetanje
    Grad Suifenhi u Kini u izolaciji zbog porasta zaraženih od najsmešnijeg virusa.
    Izgleda da jedino teorija o kolektivnom imunitetu pali. Izolacija izgleda otvara nova žarišta tamo gde nije bilo virusa.
    Stručnjaci iz Kine mogu da se vrate kući, imaju tamo posla preko glave.
    A ovi naši...bogu plakati. Svaku dan neka nova mera, naravno bez rezultata i to na duge staze.
    Najsmešnije.
  • rale

    10.04.2020 05:29
    Izgleda da je struka polako počela da dobija leđa i da priča stvarne slike sa terena i da obuzdava Vučićevo ludilo sa izjavama. Do pre vanrednog stanja smo svi znali da nam je zdravstvo u raspadu a sad kao odjednom sve leti i radi. Ne može to baše nekako preko noći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.