Tiodorović: Do Uskrsa porast broja obolelih, posle pad

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je procena epidemiologa da će broj novoobolelih početi da pada nakon uskršnjih praznika.
Tiodorović je rekao da se sve do Vaskrsa očekuje porast broja obolelih, teških oboljenja i umiranja.
 
"Posle Vaskrsa, prognoza epidemiologa je da će početi da opada broj obolelih i da ćemo onda do kraja aprila imati blagi pad, da bismo ušli u maj mesec, sunčan i lep, sa indeksom tri ultraljubičastog zračenja koji će nam pomoći da se izborimo sa virusom, i nama i celom svetu", napominje epidemiolog.
 
Sada je, napominje, neophodna gvozdena disciplina.
 
"Građani mogu da pruže doprinos, da se pridržavaju svih mera koje su predložene. Jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani i da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije", ističe Tiodorović i dodaje da smo izbegli italijanski scenario "ali imamo svoj, srpski scenario".
 
Prema njegovim rečima, primarna zdravstvena zaštita sada može da se bavi ranim otkrivanjem, ranim lečenjem i pružanjem terapije koja će se zasnivati na svetskim dostignućima. Istakao je da možemo reći da smo uspeli da održimo epidemiološku krivu.
 
"Ona jeste krenula uzlazno krajem prošle i ove nedelje, ali ima tendenciju daleko blažu nego u mnogo ekonomski jačim zemljama. Sada je odlučujući trenutak da svi zajedno shvatimo da se moramo ponašati kako traži struka i država. Nijedna odluka države nije bila drugačija od one koju smo mi kao struka predložili", naveo je Tiodorović.
  • Jaca 46

    10.04.2020 18:35
    Strpljenje je ključ
    Dragi moji sugrađani kao deo struke koju sada prezirete i trpate je u koš sa politikom imam nekoliko obaveštenja i molbi.Molbe bi bile da ostavite ljude da rade ono za šta su se skolovali i druga je da se naoružate strpljenjem jer će ovo potrajati.Naime mere se ne ukidaju odjednom već postepeno i vodi se računa o najosetljivijim a to su stari.Takođe se vodi računa o najmlađim jer bi oni mogli biti potencijalni novi izvori sa svojim blagim ili asimptomatskim kliničkim slikama.Zato samo bez žurbe da se ne upropasti sve do sad i ne daj Bože otvori drugi krug.
  • @

    10.04.2020 15:11
    "... ovo nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije.."

    Demokratija je civilizacijska tekovina - tako da ako je pitanje civilizacije onda je i pitanje demokratije.
  • boris m

    10.04.2020 13:48
    Vidovnjak iz "struke" ...
    "..Do Uskrsa porast broja obolelih, posle pad.."
    - Od koga li si ovo cuo !?
    - Jel' od pokojnih Tarabica ili od isto pokojne Baba-Vange !?
    - Vas nekoliko iz "struke" vec 2 meseca "pogadjate" uzroke, posledice, terapije i sl. i ta vasa "pogadjanja" servirate potpuno obeznanjenoj i uspanicenoj vlasti. A oni ta "pogadjanja" posle pretacu u gomilu nepotrebnih ili stetnih propisa i zakona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.