Pašalić: Dozvole za kretanje se moraju dati ljudima kojima je razlog viđanje deteta

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je jedinice lokalne samouprave da se odbijanjem izdavanja dozvole za kretanje za vreme "policijskog časa" osobama kojima je razlog viđanje deteta po osnovu sudske odluke krši Ustav Srbije.
Pašalić: Dozvole za kretanje se moraju dati ljudima kojima je razlog viđanje deteta
Foto: Youtube (Screenshot)

"Upozoravamo da nije dozvoljeno odstupanje od zajemčenih prava deteta da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi shodno članu 64. i članu 202. Ustava Srbije u vezi člana 61. Porodičnog zakona", navodi se u dopisu poslatom lokalnim samoupravama.

Procedurom za dobijanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja koju je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja izdalo 8. aprila upravo je omogućeno roditeljima sa kojim dete ne živi, da u svrhu održavanja ličnih odnosa može da ostvari pravo na dozvolu za kretanje u vreme zabrane kretanja.

Pašalić zbog toga zahteva od jedinica lokalne samouprave, kao i od svih drugih nadležnih državnih organa da poštuju prava deteta i razmatraju zahteve roditelja za kretanje koje podnose roditelji kojima je pravo na održavanje ličnih odnosa priznato pravosnažnom sudskom odlukom.

  • Vesna

    10.04.2020 20:00
    Pravo roditelja na viđanje det
    Bitno je da imaju dozvole da šetaju ljubimce a za decu koga briga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.