Danas 21 godina od ubistva Ćuruvije, još uvek bez konačne presude izvršiocima i organizatorima

Danas, 11. aprila, navršava se 21 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Ubijen je s leđa, ispred svoje kuće u Svetogorskoj 35, zbog čega su pre godinu dana prvostepeno osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora.

Obeležavanje godišnjice i prigodno paljenje sveća i polaganje venaca na mestu ubistva dogodiće se u uslovima vanrednog stanja i policijskog časa, što će mnoge podsetiti na vreme NATO bombardovanja 1999, koje je iskorišćeno za brutalnu likvidaciju novinara.

Vlasnik i izdavač medija koji su kritikovali tadašnju vlast ubijen je na samom početku bombardovanja, na Uskrs: izrešetan je sa dva rafala iz škorpiona zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti", kako se navodi u optužnici protiv četvorice nekadašnjih rukovodilaca i operativaca tajne policije.

"Slavko Ćuruvija je morao biti uklonjen da zrno pobune, koju je on predstavljao, ne bi proklijalo. Da drugi uspešni ljudi ne bi, poput Ćuruvije, otkazali poslušnost sistemu", rekao je tužilac u svojoj završnoj reči.

Za ubistvo su nepravosnažno osuđeni bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić na po 30 godina zatvora kao organizatori, dok su bivši glavni obaveštajni inspektor Druge uprave RDB-a Ratko Romić i bivši rezervni pripadnik RDB-a Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Atentatu su prethodili medijski linč Ćuruvije i novčane kazne.

Tadašnji ministar informisanja bio je sadašnji predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Tekst u celini pročitajte na sajtu Fondacije Slavko Ćuruvija.

  • Tinkerbell

    11.04.2020 12:16
    ista meta
    isto odstojanje, isti očin, drugo (isto) pakovanje.
  • Zoro

    11.04.2020 11:34
    Pa kako da bude presude kada je glavni odgovorni za ubistvo sada na jako visokoj politickoj poziciji u drzavi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija