Više od 12.000 građana zahteva oslobađanje studentkinje Jovane Popović

Više od 12.000 građana je pre planiranog roka potpisalo peticiju kojom se traži sloboda za nepravedno pritvorene građane u toku vanrednog stanja, saopštilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.
Peticija će sutra biti predata vršiocu dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću, a istoremećeno će advokat Nikola Šijan kopiju predati postupajućem sudiji u predmetu Jovane Popović, umetnice poznate po pesmi "Bagra", kao i zahtev da joj bude ukinut pritvor.
 
Imajući u vidu da je navodna mera karantina istekla 11. aprila, jasno je da je čak i hipotetički nemoguće izvršiti navedeno krivično delo, pa je njeno oslobađanje jedina logična odluka, ukazuje UZUZ.
 
Udruženja Jasno i glasno iz Požarevca, Građanski preokret iz Zrenjanina, Pravo na pravo iz Niša, Lokalna alternativa Vrbas i Samo lokalno Bečej zahtevaju hitno puštanje na slobodu Jovane ali i svih građana za koje nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za pritvaranje i dosledno poštovanje njihovog prava na pravično suđenje, koje se ne može oduzeti ili ograničiti ni u vanrednom stanju.
 
Oni navode da je lišavanje slobode onih koji nisu osuđeni pravnosnažnom sudskom odlukom zadiranje u prava i slobode građana.
 
"Za meru pritvora neophodno je, sem osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo, postojanje i ispunjenje dodatnog uslova, kao što su opasnost od bekstva, opasnost od ponavljanja dela ili mogućnost nanošenja štete dokazima, čega nema u slučaju Jovane Popović", navode organizacije.
 
Kako navode, poseban problem predstavlja pritvaranje novinara i građana pod optužbom za krivična dela kao što su izazivanje panike, širenje lažnih vesti i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. To ne sme da bude zloupotrebljavano za obračun sa političkim protivnicima.
 
"Slučaj Jovane Popović, studentkinje iz Kikinde, nedvosmisleno ukazuje na jednu takvu zloupotrebu", navode u svom zahtevu ove organizacije.
 
Vanredno stanje treba da prate isključivo mere koje su u neposrednoj vezi sa ostvarenjem cilja zbog koga je uvedeno, a to je suzbijanje pandemije, smatraju organizacije.
 
"Mere usmerene na afirmaciju aparata državne sile, jačanje izvršne vlasti, pokoravanje sudske vlasti izvršnoj i progon političkih protivnika ne doprinose cilju zbog kojeg je vanredno stanje uvedeno", kaže se u zajedničkom saopštenju.
 
Jovana Popović je Kikinđanka koja studira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ona je 14. marta, pre uvođenja vanrednog stanja, u Srbiju došla iz Crne Gore, gde je putovala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde. Na granici joj, prema njenim tvrdnjama, nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji. Ona se u pritvoru nalazi već 20 dana, a dva puta joj je odbijena žalba. 
 
Javnosti je postala poznatija kao autorka antirežimske pesme "Bagra".
  • Patak

    16.04.2020 19:46
    Neks je u corki.nema zajebancija
  • Vlada

    16.04.2020 08:25
    @Dejan

    Ne, očigledno nije prekršila meru - ako je nije dobila napismeno i ne postoji živi svedok da ju je neko obavestio usmeno. Evo ja stvarno ne razumem da ljudi komentarišu 'tvorza', a ne razumeju ni najosnovnije stvari, to je i u kafani sramota.
  • Dejan

    13.04.2020 12:11
    Re: realno
    Rado se o tome da online peticije ne vaze bez potpisa, broja lk, jmbg-a. Potpisivanje peticija gradjana je uredjeno zakonom. Ovde je rec o ispolitizovanom slucaju, koji pojedine politicke opcije koriste za izazivanje nezadovoljstva. AKo je devojka snimila anti-rezimskli spot ne znaci da je zasticena kao beli medved. Ako je prekrsila izrecenu meru a ocigledno jeste, mislim u tovrza sa njom, ugrozila je zivote drugih, izazvala opstu opasnost. Sve ostalo je mlacenje znepra slame. Najtuznije od svega generalno sto se tolike pare pukle na anti-rezimsku kampanju a njemu rejting nikad veci. Vaistinu se pitam ko za koga radi ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.