Počelo postavljanje kontejnera za trijažu i zbrinjavanje pacijenata u bolnicama po Srbiji

Ministarstvo za evropske integracije saopštilo je da je do danas u sedam zdravstvenih ustanova postavljeno prvih 10 od ukupno 100 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja pacijenata potencijalno obolelih od COVID-19, koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije.
Pomenuti kontejneri su postavljeni u Kliničkom centru Srbije, kliničko-bolničkim centrima Bežanijska kosa, Zvezdara i Zemun, Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Dr Vukan Čupić i Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.
 
Ovi kontejneri, od kojih je svaki opremljen krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantom za otpatke, važan su segment u ukupnoj borbi sa pandemijom i faktor prevencije jer omogućavaju sprečavanje ulaska potencijalno zaraženih osoba u zdravstvene ustanove, poručuju u Vladi Srbije.
 
Nabavka i montaža ovih kontejnera, u vrednosti od 590.000 evra, deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, koji su 3. aprila ove godine potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.
 
Ova donacija namenjena je za nabavku neophodne medicinske opreme - respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme, koji će u Srbiju stizati tokom aprila i maja.
 
Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator, istakla je da spremnost našeg zdravstvenog sistema da se nosi sa izazovom širenja virusa zavisi, pre svega, od toga koliko smo uspeli da zaštitimo bolnice, doktore i medicinske radnike koji su posvećeni očuvanju našeg zdravlja.
 
"Otuda je njihova zaštita od ključnog značaja za uspeh naše borbe protiv koronavirusa. Zahvalna sam EU na podršci, budući da smo obezbedili nabavku više od 100 kontejnera za trijažu pacijenata i doprineli tome da se smanji rizik od širenja infekcije i ojača sposobnost našeg sistema za odgovor na ovaj izazov", navela je ministarka.
 
Evropska unija je 8. aprila 2020. godine objavila svoj "globalni odgovor" za borbu protiv COVID-19 širom sveta, čija vrednost je 15,6 milijardi evra.
 
Inicijalna podrška od 93 miliona evra izdvojena za Srbiju namenjena je za smanjivanje zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posledica pandemije koronavirusa.
 
Prema procenama potrebama, koje vrše Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija, preostali kontejneri, kao i druga medicinska oprema, biće raspoređeni po zdravstvenim ustanovama u Srbiji.
 
Fabrici je ocenio da efikasna trijaža predstavlja ključni faktor u sprečavanju širenja koronavirusa, i dodao da zdravstveni radnici, koji se nalaze u prvim redovima u ovoj borbi, moraju biti zaštićeni kako bi mogli da pomognu svima nama.
 
On je naglasio da će im ova donacija omogućiti da se sa ovom krizom bore uz manje izlaganje riziku, pri čemu je podsetio na to da od početka krize izazvane koronavirusom nije prošao skoro ni jedan dan a da EU nije dopremila ili kupila ključnu medicinsku opremu za zdravstvene ustanove ili ugrožene zajednice.
 
"Ponosan sam na hitnu podršku koju pružamo Srbiji zahvaljujući paketu pomoći za reagovanje u kriznim situacijama od 15 miliona evra. Baš kao i u ranijim teškim trenucima, EU nastavlja da stoji uz Srbiju. Ovaj virus ne poznaje granice i samo zajedno možemo poraziti našeg zajedničkog neprijatelja", poručio je Fabrici.
 
Nabavku kontejnera sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS, koja je na globalnom planu usled pandemije pokrenula mehanizam hitnih nabavki.
  • Jedaci slepih

    14.04.2020 18:31
    miseva
    koja je ovo vec pomoc po redu od EU ?
    a sta ste dobili od brace kineza ? one poluraspadnute maske ???
    gde ja zivim .
  • /

    14.04.2020 18:24
    /
    'kontejneri za trijazu'
    jesul to mrtvacki sanduci?

    svemu menjate ime pa se mora pitati
  • sd

    14.04.2020 17:33
    Kasno ste se setili. Sada vadite fleke na najgluplji moguci nacin, pritvaranjem gradjana neustavno. Dok sam ziv ovo se nece zaboraviti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.