Dačić: Beograd spreman za jačanje saradnje sa SAD u svim oblastima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Beograd spreman za dalje jačanje saradnje sa SAD u svim oblastima i da želi da nastavi i intenzivira politički dijalog s Vašingtonom, koji je do sada pokazivao pozitivnu dinamiku.
Dačić: Beograd spreman za jačanje saradnje sa SAD u svim oblastima
Foto: 021.rs

"Želimo da radimo na ostvarivanju zajedničkog strateškog opredeljenja, kako Srbije, tako i SAD, da naš region postane bezbednosno i ekonomski stabilan i demokratski utemeljen deo, nadamo se, ujedinjene evropske zajednice država", rekao je Dačić na onlajn konferenciji "Srpsko-američki odnosi pred izazovima korona virusa".

Na konferenciji u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Dačić je kazao da je neupitno da će Srbija nastaviti da teži da se u odnosima sa SAD potvrdi kao "aktivan, odgovoran i pouzdan partner koji je istovremeno i nosilac regionalne stabilnosti", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nadamo se, naravno, i realizovanju poseta na najvišem nivou iz SAD, koje su i dalje 'element koji nedostaje', s obzirom da je poslednji predsednik SAD koji je boravio u Beogradu bio Džimi Karter, juna 1980.godine", naveo je Dačić.

Na panelu, čiji su učesnici bili i američki kongresmen i kopredsedavajući Srpskog kongresnog kokusa Stiv Stajvers, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, Dačić je rekao da je Srbija od 20. marta organizovala 29 humanitarnih letova, kojima je u Srbiju prevezeno 3.880 njenih državljana, bez nadoknade.

"Istim odlaznim letovima iz Srbije bila je ponuđena mogućnost stranim državljanima, posredstvom njihovih diplomatsko-konzularnih predstavništava, da se evakuišu iz Srbije, takođe bez naknade. Na taj način je za SAD prevezeno oko 230 američkih državljana", kazao je šef srpske diplomatije.

On je zahvalio SAD na dostavljenoj pomoći od 6.000 kompleta za testiranje na koronavirus i dodao da Srbija tu pomoć "posebno ceni", svesna da su i SAD danas teško pogođene epidemijom koronavirusa.

"Zahvalni smo našim američkim partnerima i na odličnoj saradnji prilikom organizacije i realizacije dva humanitarna leta iz SAD za Srbiju. Treba naglasiti da smo za povratak naših državljana iz udaljenih destinacija koristili kapacitete humanitarnih letova koje organizuje EU u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu", naveo je Dačić.

On je kazao da je Srbija spremna da intenzivno nastavi da radi i na jačanju saradnje sa SAD na drugim poljima, poput ekonomskih, trgovinskih i investicionih veza i saradnje. Dačić je naveo da su američke kompanije do danas učestvovale na srpskom tržištu sa blizu četiri milijarde dolara investicija i da u Srbiji trenutno postoji preko 600 aktivnih privrednih subjekta čiji je većinski vlasnik iz SAD.

Dodao je da je robna razmena dve zemlje poslednjih godina beležila porast, ali da na tom pitanju treba aktivno raditi i ubuduće, jer SAD nisu među prvih 10 trgovinskih partnera Srbije.

Dačić je rekao da se proširuje saradnja Srbije i američke savezne države Ohajo, "u okvirima državnog partnerstva koje je često ocenjivano kao jedan od najsadržajnijih segmenata naših odnosa i koje već prelazi iz vojno-vojne u civilnu sferu".

"Primeri poput bratimljenja gradova (Kraljevo i Južni Euklid), saradnje univerziteta (Univerzitet u Beogradu i Univerzitet Ohajo), turizma, povezivanja malih i srednjih preduzeća, privrednih komora i slično, mogu predstavljati putokaz kako da naše odnose očuvamo i ojačamo posle pandemije, ne samo na političkom i ekonomskom planu, već i kroz osnaživanje naučnih, kulturnih i svih drugih veza", kazao je Dačić.

Zahvalnost izaslanicima Grenelu i Palmeru

Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, Dačić je rekao da je Srbija zahvalna na naporima koje specijalni izaslanici predsednika SAD i američkog državnog sekretara, Ričard Grenel i Metju Palmer, "ulažu na planu iznalaženja obostrano prihvatljivog, fer i kompromisnog rešenja". 

"Smatramo da i pored svih izazova i težine koje ovaj problem sa sobom nosi, kao i različitih pozicija koje imamo sa SAD, svi treba da iskažemo političku volju za suštinskim rešavanjem kosovskog pitanja po okončanju tekuće krize", kazao je srpski ministar. 

On je ukazao na posvećenost Beograda dijalogu i ocenio da je politička volja Srbije za rešavanjem kosovskog pitanja preduslov pune stabilizacije čitavog regiona.

"U periodu pred nama, a posebno zbog krize posle pandemije koja će nas sve u regionu pogoditi, neophodno je da svi učinimo napore na planu jačanja regionalnih odnosa, stabilizacije Zapadnog Balkana i rešavanja otvorenih pitanja, kao preduslova za razvoj i progres čitavog regiona", rekao je Dačić.

Naveo je da se Srbija pristupom, merama koje preduzima i solidarnošću koju demonstrira trudi da pruži doprinos globalnoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Ovu pošast možemo pobediti jedino zajedničkim snagama i solidarnim pristupom, a veliko mi je zadovoljstvo što Srbija i SAD u ovoj krizi upravo demonstriraju to zajedništvo i solidarnost", dodao je Dačić.

  • Ime

    17.04.2020 00:29
    Ime
    Šta je ovo i Kina,i Rusija,i Arapi i Norvežani i Turci i Ameri..slabije se čuje EU ali i oni malo jasne ali tu su...jeli ovo moguće?ili neko debelo laže
  • Novica

    16.04.2020 23:48
    Dacicu, kako ide uvoz banana i juznoamerickog "brasna"? U kakvim smo odnosima sa tim zemljama i tim uvoznicima?
  • Djokic Djoka

    16.04.2020 21:09
    Opet se ovi nasi nesrecni politicari ukenjali zbog mogucih sankcija.
    Petljaju na sve strane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija