Imunolog: Neće biti kompromisa u popuštanju mera da ničija bezbednost ne bi bila ugrožena

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da je suština svih mera koje se donose zabrana kontakata.

Povodom najave da će biti određeni termini za šetnju penzionera, istakao je da šetnja ne znači okupljanje i da će se precizirati da to bude u doba dana kada je minimalna mogućnost da dođe do kontakata.

Srđa Janković je, gostujući u Beogradskoj hronici, istakao da će se odluka o terminu za šetnju starijih osoba doneti, ali će se voditi računa da se ne ugroze protivepidemijske mere i životi.

Na pitanje da li šetnja može da bude opasna za penzionere, Janković je naglasio da nema opasnosti ako se sve uradi na pravilan način.

"Niko ne bi doneo odluku koja je opasna za ljude koje štitimo već mesec dana", istakao je.

Napomenuo je da neće biti kompromisa u popuštanju mera da ničija bezbednost ne bi bila ugrožena.

Objašnjava da je ključno da penzineri izađu sami, bez kontakata jer se kontaktima prenosi zaraza.

Srđa Janković je rekao da se sada ne može govoriti kada će početi popuštanje i da to zavisi od epidemiološke situacije.

Kako je dodao, kako tok epidemije bude povoljniji, tako će biti moguća određena popuštanja, ali to će biti izvedeno tako da ne ugrozi celinu borbe i nečiji život ili zdravlje.

Lečenje krvnom plazmom ima dopunsku ulogu

Na pitanje o lečenju krvnom plazmom, Janković je naveo da ne postoji ničija obaveza da donira krv i da je to na dobrovoljnoj bazi. Ipak ističe da je velika većina ljudi zainteresovana za doniranje i da to neće biti problem.

Objašnjava da tim stručnjaka radi na protokolima i da detalji nisu još definisani. Navodi da je suština da se terapija dâ onim pacijentima kojima najviše može da pomogne, a to znači onima koji imaju rizik da razviju tešku kliničku sliku, a nisu razvili antitela.

Dodao je da ta terapija nije jedini ili glavni lek i da ima dopunsku ulogu.

Janković je istakao da je suština da se mere sprovode zajedno sa građanima koji moraju mere da pretoče u dela. Napominje da se svaka mera kroji prema onome što se dešava na terenu i da nije lako prognozirati kada će sve biti gotovo.

Upitan da li ćemo više ikada živeti normalno, Janković je rekao.

"Da. Ali možda će se naš pojam šta je normalno malkice izmeniti."

  • pera

    17.04.2020 00:22
    selektivno
    Pa, stavite za Uskršnje okupljanje policiju i vojsku pred crkve i svakog ko ne poštuje razmak, na Sajam.
    S obzirom da se mere pimenjuju selektivno, samo na deo stanovništva, oni koji ih se striktno pridržavaju, sa pravom pitaju dokle će trajati ovaj cirkus?
    Šta je sa fabrikama u kojima se zaštitne mere ne primenjuju?
  • stevica

    16.04.2020 21:29
    !
    Bice ili nece biti?!
    Jedan kaze ukidamo vanredno stanje, drugi kaze da necemo. Jedan kaze da epidemija popusta, drugi da se rasplamsava, treci da su pre nama kljucni dani i nedelje, a mi danima preko 400 novozarazenih. Jedan najavljivao da za Uskrs nece biti zabrane kretanja, drugi najavljivao od cetvrtka do utorka. Jedan kaze planirajte more, drugi kaze da nema sanse.
    Zatvorili ste nas u kuce i osudili da sedimo kao fikusi i slusamo sta kazete, pa hajde makar recite nesto smisleno i ne maltretirajte nas vise jer ste gori od korone.
  • DragChe

    16.04.2020 21:28
    Laz, laz, 1000 puta ponovljena
    Sustina svih donetih mera je maltretiranje naroda i nista vise. Da je sustina to sto gospoda pricaju, prvo bi morali da pozatvaraju sve proizvodne pogone Delfija, Lira, Drekslmajera kao i pogone tekstilne industrje. Takodje se vidi da se uskracuje pravo na slobodno vreme ljudima, Policijski cas je samo neradnim danima, praznicima i u popodnevnim casovima-vreme kada radnici idu u nabvku hrane. Zatvorene su nam pijace gde se kupuje bez fiskalnih racuna ali zato megamarketi nisu. Hocete da kazete gospodine Imunolog, da virus ne napada od ponedeljka do petka u prepodnevnim casovima. Sramota od drzave, nasim parama iz budzeta uzetim od nasih poreza na crno kupujete zastitnu opremu, maske i rukavice, ugradjujete se sam bog zna koliko, pa onda jos na tako nazidanu cenu uzmete i PDV. To vam je briga za stanovnistvo, u slucaju pandemije da naplatite PDV, . Tu niste mogli da donesete uredbu, da se ukida PDV na maske i rukavice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.