Vegel: Život je u opasnosti od virusa, ali demokratiju smo izdali mi

Ovih dana često mogu da pročitam da virus napada i život i demokratiju. Život je zaista u opasnosti od virusa, ali demokratiju smo izdali mi, građani ove zemlje, nikako se ne bih složio s tim da odgovornost prebacujemo na virus, izjavio je književnik Laslo Vegel.
Vegel: Život je u opasnosti od virusa, ali demokratiju smo izdali mi
Foto: 021.rs
"Već bar jednu deceniju u postsocijalističkim zemljama se sve više pojačava ekstremna desnica, nacionalizam je u prodoru, a duh tridesetih sve je više prisutan. Pandemija samo sve ove pojave stavlja u histeričan kontekst. Može virus da napada još oštrije, što nije isključeno, ali mi bismo mogli da sačuvamo demokratski duh društva i da ne budemo osramoćeni", ocenio je on u intervjuu za Novi magazin.
 
Vegel je dodao da nije protiv strogih ograničenja kontakata jer se "zbog čuvanja života samo jednog jedinog čoveka vredi pridržavati i najstrožih normi ponašanja“, ali da to "činimo svesno i na osnovu valjanih i racionalnih preporuka".
 
"Danas je, upravo u ovim opasnim vremenima, izašla na videlo globalna kriza poverenja. Građani nemaju poverenja u Vladu, a Vlada nema poverenje u građane. Šta je razlog tome? Pa mislim da je to pre svega višedecenijska kriza tranzicionih elita", rekao je on.
 
Po njegovim rečima, kleptokapitalistička elita ke proćerdala demokratske ideale i zbog toga su se građani razočarali u demokratiju i očajnički traže lek za ranu u pojavi jednog novog vođe, pa ako treba i diktatora…
 
"Više ne verujemo ni demokratiji ni diktaturi. Stigli smo do nulte tačke, u kojoj ne postoji jedna nova intelektualna elita koja bi formulisala put iz ove velike klopke. Inače, ne mislim da živimo u klasičnoj diktaturi, nego u jednom labavom hibridnom sistemu. Imamo parlamentarni sistem, postoji opozicija, još nekako preživljava i nezavisna štampa, imamo novinare koji još pišu onako kako misle, ali demokratske institucije su slabe i nemoćne, partokratija se širi kao kancer, strah je sve veći, a sloboda je u karantinu", rekao je on.
 
On kaže da gleda šta se odigrava na medijskoj sceni i "prosto ne može da veruje svojim očima".
 
"Sve to je nepotrebno, potpuno je bizarno i nerealno. Nepotrebno jer je ova vlada na izborima dobila veliko poverenje građana i mogla bi da vlada u velikom stilu. Problem je u tome da vladajući sloj deluje kao da ni sam ne veruje svojim principima. Imamo veoma glasne partijske funkcionere, ali nemamo državnike", naveo je Vegel.
  • Mad Hatter

    17.04.2020 07:29
    Kao i uvek gospodine Vegel svaka čast.
    Treba jedno veliko buđenje iz 30-o godišnje nacionalističko patriJoCke kome.
  • NezainteresovaniLala

    16.04.2020 22:21
    Kamo lepe sreće...
    Kako je lep osećaj biti sugrađanin jednom pametnom Vojvođanu i Evropljaninu. Kamo lepe sreće da je više takvih, onda bi pamet bila glasnija a beogradski pašaluk bi bio ono što i treba da bude.
  • Fubija

    16.04.2020 22:08
    Živa istina
    Bravo Lacika, sjajno ste to rekli! Hvala Vam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija