U odnosu na region, Srbija ima velik broj zaraženih, stručnjaci smatraju da nema mesta poređenju

U odnosu na pojedine države regiona, Srbija beleži veliki broj pozitivnih slučajeva virusa korona, ali i veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika.
U odnosu na region, Srbija ima velik broj zaraženih, stručnjaci smatraju da nema mesta poređenju
Foto: 021.rs

Na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba rečeno je da se te statistike ne mogu porediti, ne samo zbog različitog broja stanovnika, već i zbog različite metodologije testiranja.

Kako je objasnio epidemiolog dr Predrag Kon u našim laboratorijama se testiraju i oni sa najblažim simptomima.

“Jedino što može da se poredi je broj umrlih na sto hiljada stanovnika”, zaključio je Kon.

Pozitivno na virus korona je i 616 zdravstvenih radnika, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba.

Uprkos tome, Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti, navela je da se oseća sigurno.

"Mislim da se dosta dobro držimo. Kao zdravstveni radnik, osećam se najsigurnije kada imam svu potrebnu opremu. Ne kažem da se zaposledni u zdravstvu nisi zarazili na radnom mestu, neki od njih sigurno jesu", rekla je Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Kada je u pitanju ukidanje vanrednog stanja i odjave epidemije, Kon je ocenio da će se mere postepeno ukidati, a da će se epidemija odjaviti kada se steknu uslovi.

“Mi tokom leta imamo ozbiljan plan da testiramo imunitet populacije kako bi smo znali koje ćemo korake preduzimati kasnije. Do tad će biti više poznato o potencijalima virusa. Svakako će ove mere trajati, ne ovakve kakve su sada, neko vreme. To će se polako popuštati kako vreme odmiče”, zaključio je.

Podsetimo, u Srbiji je od virusa korona u protekla 24 sata preminulo još sedam osoba, dok je novozaraženih 372. Ukupan broj zaraženih je 5.690, a njih 3.765 je hospitalizovano. Kako je rečeno na konferenciji za medije, 122 pacijenata je na respiratorima, dok je ukupno izlečeno 534.

  • Ivan

    23.04.2020 15:39
    Samo posteno
    Vi verujete statistici?! To su sve gluposti. Pogledajte samo kako se zahuktalo u Hrvatskoj i Grckoj i samo odjednom uspori sve. Njima je u interesu da pokusaju da sacuvaju turisticku sezonu a ne da realno prijavljuju obolele od covid-19.
  • milanm

    18.04.2020 11:52
    @Sandwich
    Priznaj da ne znas da delis. A za sendvic fetis moras da se obratis strucnom medicinskom licu.
  • @sneza

    18.04.2020 08:05
    “Ni dan da prođe da ne pljujemo po svojoj zemlji,uzas ..gledajmo sebe i svoje a ne ostale !!!”

    Снежо, Снежо,
    Да ли ми се чини или ви “напредни” и вођа вам, увек крећете од оног:” Држава, то сам ја!”

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.