Efektiva: Netačno da potrošači nemaju pravo na povraćaj novca za nerealizovane turističke aranžmane

Nedeljama unazad, aktuelna je tema turističkih aranžmana, od kojih dobar deo neće biti realizovan, usled posledica pandemije uzrokovane virusom korona.

Kako navode u Efektivi, tim povodom, u javnosti se nekoliko puta oglasio predstavnik Udruženja turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić, koji je izneo, kako kažu, nekoliko netačnih informacija, "u nameri da obmane i zbuni potrošače u pogledu njihovih prava na povraćaj uplaćenih sredstava".

U Efektivi navode da je apsolutno netačno da je vanredno stanje derogiralo primenu zakona i da potrošači nemaju pravo na povraćaj novca.

“Njima je to pravo zagarantovano u dva zakona, Zakonom o zaštiti potrošača, čije odredbe su krovne u ovoj oblasti, ali i identičnom odredbom u Zakonu o obligacionim odnosima. Takođe, potrošači imaji i mogućnost otkazivanja aranžmana, što za posledicu takođe ima povraćaj kompletne ili delimične sume", saopštavaju u Efektivi.

Efektiva smatra da turističkim agencijama to svakako ne odgovara, jer tvrde da je novac odavno prosleđen ino partnerima, kao i da je zarada utrošena na tekuće troškove.

"Najavljuju mogućnost vaučera, koje bi putnici mogli da iskoriste za putovanja u narednom periodu, ali ostaje nejasno ko bi garantovao za vrednost tih vaučera, jer oni moraju imati pokriće, kako bi hotel ili avio prevoznik, koji bi prihvatio takav vid plaćanja, mogao da ih naplati", objašnjavaju iz ovog udruženja.

Prava potrošača zavise od trenutka u kom se nalaze u odnosu na period realizacije aranžmana. Tu već postoje oni čija su putovanja definitivno otkazana i oni koji tek očekuju vesti o tome (letovanja u junu i avgustu na primer). U zavisnosti od toga, razlikuju se i pravni okviri za rešavanje problema.

Efektiva podseća na to da su prava zagarantovana odredbama Zakona o zaštiti potrošača, krovna i obavezujuća za ove situacije.

  • Zlopile

    18.04.2020 08:30
    Ne sluđujte narod..u ovoj državi govori ko šta hoće o svemu
  • Limanac

    18.04.2020 01:42
    Zanimljivo. Naravno da ima da mi vrate do poslednjeg centa, sve što sam uplatio. Imaju u agenciji dovoljno inventara da mogu da se naplatim, a oni neka vide sa svojim "partnerima" iz inostranstva, da li su prebacili baš sve odmah avansno i da su oni tamo baš sve već potrošili....
  • Neko

    17.04.2020 23:18
    Potpuno saglasan sa stavom Efektve. Prava potrosaca su zasticena navedenim zakonima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.