Pašalić: Utvrditi odgovornost zbog virusa korona u staračkim domovima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, izjavio je za N1 da je pokrenut postupak zbog "ulaska" virusa korona u Geronološki centar u Nišu i ostalim domovima gde je zabeležena zaraza.
Pašalić: Utvrditi odgovornost zbog virusa korona u staračkim domovima
Foto: Youtube (Screenshot)

On je naveo da su kazne, ukoliko se utvrdi odgovornost nadležnih, ozbiljne. "Ne daj bože, da neko od tih lica premine, onda su kazne zaista rigorozne", naglašava Pašalić.

"Institucija Zaštitnika građana ima u prvom redu hitnu službu koja je za slučajeve koji se moraju obaviti na terenu. Ona odlazi na lice mesta i proverava kakvo je tamo stanje prema određenim parametrima koji su unapred predviđeni, a takođe i prema stanju koje zatekne", kaže Pašalić.

Dodaje da je cilj svega ovoga utvrđivanje odgovornosti. Ta odgovornosti ide od krivične, preko disciplinske, pa ide do onog što će svakako lica koja su nemarom, neradom ili lošom organizacijom doživela, a to je materijalna šteta.

"Što se tiče krivičnih sankcija, one su vrlo ozbiljne i rigorozne. Ne daj bože, da neko od tih lica premine, onda su kazne zaista rigorozne", napominje Pašalić i dodaje da će se pokrenuti postupci prema svim institucijama za koje se utvrdi da nisu radili po zakonu.

Pašalić navodi da najveći broj problema građana proističe iz zabrane kretanja i kaže da su dozvole za lica kojima su najpotrebnije prioriteti na kojima se radi.

"Put kako doći do dozvola je trostepen. Mi smo insistirali ne na brzini, već na tumačenju potreba građana, i naravno izdavanje koliko god je brzo moguće i koliko uslovi dozvoljavaju. Jer, čemu te dozvole kada sve ovo prođe", napominje on.

Opširnije na sajtu N1.

  • Lala

    18.04.2020 14:29
    ?
    Prvo pogledaj "zaštitniče" šta si uradio ti da se tim domovima pomogne, u ova vremena a i pre. Najlakše je osuđivati i kažnjavati ljude, i "prati ruke" od svega. Dok se nije "desio" Niš niko nije ni privirio u domove za stare, a kamoli da im je dao neke smernice, a o pomoći i da negovorimo. Treba da vas je sramota, sad ste se setili da postoje domovi za stare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija