FOTO: Godišnje u Srbiji bude ubijeno do 170.000 ptica, objavljena publikacija koja opisuje problematiku

Stručne procene ukazuju da u Srbiji od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja godišnje strada do 170.000 jedinki divljih ptica, od kojih je najveći broj prepelica, grlica, pataka i gusaka, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Stručnjaci iz Društva pripremili su novu publikaciju koja na 32 strane prikazuje četiri tipa ugrožavanja divljih ptica: 
 
1) trovanje, 
2) nezakonito ubijanje iz vatrenog i vazdušnog oružja, 
3) hvatanje i zarobljavanje ptica i 
4) elektrokuciju i koliziju.
 
Aktuelni problemi predstavljeni su kroz tekst, ilustracije, fotografije i mape. U publikaciji su date statistike stradanja ptica, kao i preporuke za delovanje i suzbijanje problema. 
 
U nedavno objavljenoj "Crvenoj knjizi ptica Srbije" predstavljene su najugroženije vrste ptica. Podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica. 
 
"Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvajaju se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste)", navodi Društvo.
 
 
Republika Srbija nalazi se u jednom od šest evropskih centara biološke razvnovrsnosti. Na prostoru naše države koji zahvata manje od jedan odsto Starog kontinenta gnezdi se i sezonski susreće čak dve trećine vrsta ptica koje naseljavaju Evropu.
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već tri decenije prati pojave koje ugrožavaju faunu ptica u Srbiji. U septembru 2017. predstavljen je prvi "Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama za period 2000-2017. godine" koji je obradio 1.849 dokumentovanih slučajeva u kojima je stradalo 220.886 jedinki divljih ptica. 
 
Autori apeluju na javnost i savesne građane da institucijama prijave sve slučajeve ugrožavanja ptica, kao i da podatke o stradanju pošalju i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i time doprinesu očuvanju neponovljivog prirodnog nasleđa.
  • Orwell Vegan

    20.04.2020 11:38
    Istina
    Prokletinje lovacke, ljudski otpad.
  • dzo

    20.04.2020 11:02
    nije neko već zna se ko
    Ovo je zrelo za kolektivnu krivičnu tužbu zbog nečinjenja sprovođenja zakona, bar 4 odgovorna ministarstva a to su poljoprivrede, zdravlja, prirodnih resursa i zaštite životne sredine. Ajde diletanti, vrati pare, plati štetu i nestanite u prašini istorije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.