Mediji u Srbiji objavili 43 lažne vesti o pandemiji, većina portala ih ne uklanja

U periodu od 12. marta do 12. aprila u Srbiji su zabeležene 43 lažne i manipulativne vesti o pandemiji virusa Covid-19, koje su prenete 241 put kroz različite digitalne i štampane medije i televizije.
Mediji u Srbiji objavili 43 lažne vesti o pandemiji, većina portala ih ne uklanja
Foto: Pixabay
Kako se navodu u istraživanju FakeNews Tragač, lažni i manipulativni sadržaji su šerovani više od 220.000 puta samo na Fejsbuku.
 
Pod lažnim vestima portal je podrazumevao vesti zasnovane na dezinformacijama, dok su manipulativne one koje poseduju elemente istine, ali, kako se navodi u istraživanju, naslovom ili drugim elementima čitaoci se navode na pogrešan zaključak.
 
Netačni sadržaji o virusu Covid-19 imaju veliku brzinu širenja, dodaje se u istraživanju i navodi da je 241 lažna vest samo na Fejsbuku šerovana ukupno 223.466 puta do 12. aprila.
 
Na primer, vest da je Kina proglasila kraj epidemije, objavljenu 29. marta, prenelo je najmanje 43 medija i imala je skoro 47.000 šerovanja. Druge primere možete videti OVDE.
 
Mediji u Srbiji su u samo 4,2 odsto slučajeva uklonili sporne ili netačne informacije sa svojih sajtova kada je dokazano da su neistinite, odnosno 95 odsto lažnih sadržaja i dalje je dostupno na internetu bez ispravki i intervencija.
 
Istraživanje je pokazalo i da se dve trećine lažnog sadržaja odnosilo na Srbiju, a jedna trećina potiče iz stranih medija.
  • Dragan

    21.04.2020 09:51
    @Novosadjanin 21.04.2020 • 09:25
    vest
    "To većina građana pretpostavlja ali VEST bi bila koji su to mediji,koji šire lažne vesti"

    Unutar ovog clanka imas link u ovoj recenici : "Druge primere možete videti OVDE."
  • Novosadjanin

    21.04.2020 09:25
    vest
    To većina građana pretpostavlja ali VEST bi bila koji su to mediji,koji šire lažne vesti.Građani su podeljeni,sve je politizovano a takvo je i verovanje vestima.Kada bi se češće objavljivali mediji koji daju lažnjake uz potvrdu,mnogima bi se otvorile oči.
  • Gradjanin

    21.04.2020 09:00
    Svašta
    Pa i sam krizni štab, uključujući predsednika, je generisao niz pigrešnih vesti, od najsmešnijeg virusa, preko 100 EUR svakom, pa do recimo percepcije o tome da toplo vreme uništava ovaj virus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.