Кrkobabić i Škorić: Povratnici, investirajte u svoju otadžbinu, Srbija pruža velike mogućnosti

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela ministar Milan Кrkobabić i akademik Dragan Škorić poručili su povratnicima iz inostranstva, koji su usled gubitka posla u vreme epidemije virusa korona došli u Srbiju, da investiraju u svoju otadžbinu i svoju budućnost.
"Dragi prijatelji, pozivamo vas da duži boravak u domovini iskoristite i za planiranje vaše i budućnosti svoje dece na svom i ognjištu svojih predaka. Srbija pruža velike mogućnosti, ne samo u oblasti poljoprivrede i proizvodnji hrane, već i u etno i banjskom turizmu", navodi se u zajedničkoj poruci.
 
Krkobabić i Škorić su poričili povratnicima iz inostranstva da "kao vredni ljudi, domaćini i patriote", pokažu samoinicijativu, zasnuju ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva, a zatim da se udruže i budu uspešni privrednici.
 
"Svoju i budućnost svoje dece možete da ostvarite u vlastitoj ili zadružnoj mini-mlekari ili stočarskoj proizvodnji, u voćnjaku, vinogradu, plasteniku, pčelarstvu, proizvodnji lekovitog bilja u etno ili banjskom turizmu. Uz primenu visokih tehnologija i savete domaćih stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta i više naučnih instituta, čiji su rad i rezultati cenjeni u celom svetu, možete da proizvodite zdravu i ukusnu hranu i brendirate svoje proizvode", istakli su oni.
 
Ukazali su da povratnicima koji žele da investiraju u Srbiji mogu da pomognu u budućem poslu "vrhunski stručnjaci, članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, profesor Zoran Кeserović u oblasti voćarstva i vinogradarstva, profesor Žarko Ilin u oblasti povrtarstva i plasteničke proizvodnje, profesor Ratko Lazarević u stočarstvu i mnogi drugi.
 
"Budite svoji na svome! Razvijajte preduzetnički duh!", poručili su Krkokabić i Škorić.
 
Oni su istakli da je zadružni sistem ekonomije, "kao svetski potvrđeni model obezbeđivanja neophodne ekonomske egzistencije koji u svetu okuplja milijardu ljudi, pokazao ogromnu vitalnost i u Srbiji u vreme virusa korona".
 
"U vreme vašeg boravka i rada u inostranstvu, u poslednje tri godine došlo je do renesanse zadružnog sistema u Srbiji. Dosadašnji rezultati projekta obnove zadrugarstva u Srbiji '500 zadruga u 500 sela' najbolja su potvrda da smo na pravom putu: interesovanje za udruživanje je toliko naraslo da je za tri godine osnovano 700 novih zadruga, što nije zabeleženo u istoriji Srbije", naveli su Krkobabić i Škorić.
 
Dodali su da "poštujući osnovne principe zadrugarstva, samopomoći i neutralnosti, zadruge su u Srbiji pokazale visok stepen ekonomske stabilnosti: ne prekidaju rad, povećavaju broj kooperanata, zapošljavaju čak i nove radnike i izvoze u zemlje Evropske unije".
 
"Istovremeno, zadrugari su ispoljili i zavidnu količinu humanosti pomažući starijim komšijama u obavljanju prolećne setve i obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica. Očekujemo da i vi budete deo novog privrednog ambijenta i preporođenog zadružnog sistema Srbije na obostranu korist: vas, vaše porodice i vaše otadžbine! Možete da osnujete novu ili da se priključite nekoj od postojećih zadruga", ističe se u zajedničkoj poruci Krkobabića i Škorića.
  • djava

    22.04.2020 06:33
    Ma vazi
    Prvo vam nedamo da se vratite jer necemo imati vase glasove koje smo imali dok niste tu, sada vas primamo da donesete pare koje ste zaradili u tudjim zemljama jer nam je vase slanje istih iovako jedini priliv novca u ovu drzavu decenijama...samo, ako moze ipak -da prebacite pare a da vi ne dolazite to bi bilo idealno.
    U slucaju da ipak nasednete pa dodjete, malo cemo prvo da vas iza ograde kao zivotinje drzimo tek da se podsetite gde ste se vratili... dodjite molimo vas.
  • Kevin Spejsi

    21.04.2020 22:53
    Za koga ćete glasati?
    Da mu pokojni otac nije bio profesionalni političar, a svedoci smo danas da i i uveliko i njegov sin "zarađuju svoj hleb" takođe kao profesionalni političari, pa da mu neko i poveruje.

    Stvaranje laži i lažnih obećanja im je najbolje što mogu da urade.
    A takvi, sa raznim "političkim" predznacima (uglavnom postkomunističkog porekla) se vrte na svim nivoima vlasti, poslednjih 30tak godina.

    Za dobrobit običnog gradjanina, svako ko je ikad do danas bio na vlasti, ne bi smeo da dobije poverenje na predstojećim izborima.
  • Nemanja

    21.04.2020 19:57
    @Razmisljam

    U zemlju je iz inostranstva možda ušlo 100-nak hiljada: suludo je verovati da je a) ova država mogla da efikasno primi više a da ne nastane anarhija i b) da bi više od tog broja želelo da se vrati , ko god ima papire i stalan posao nije mu ni u ludilu padalo na pamet da se vraća u ovo čudo.
    Jedno je sigurno - i ti što su se vraćali a i oni koji nisu su uglavnom odavno prestali da veruju ovoj državi i da je finansiraju. To što šalju pare rodbini da ljudi ne umiru od gladi je sve čemu se mogu nadati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.