Galenika proizvela prvu turu tableta hlorokina, ukupno 372.000 tableta

Kompanija Galenika proizvela je prvih 372.000 tableta hlorokina, koji se koristi u lečenju COVID-19.
Prema rečima predsednice Vlade Ane Brnabić, Srbija sada, osim respiratora, može da proizvede sve što je potrebno u borbi protiv virusa korona.
 
Brnabić, koja je obišla ovu kompaniju u društvu direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić, istakla je da je izuzetna važnost ovog što je uradila Galenika i brazilska kompanija EMS, koja je vlasnik Galenike.
 
"Za samo nekoliko dana, zahvaljujući receptu koji je dala kompanija EMS, uspeli su da naruče, dopreme i proizvedu pomenuti lek", navela je ona i naglasila da hlorokin nije namenjen za maloprodaju, već će sve količine biti predate RFZO, koji će dalje distribuirati lek.
 
Brnabić je poručila da će hlorokina biti dovoljno ne samo za lečenje u ovom trenutku, već i za eventualni novi talas epidemije.
 
Ona je još jednom apelovala na sve da se pridržavaju mera predostrožnosti kako bismo imali što normalniji život i kako bismo svi ostali posvećeni borbi protiv epidemije, čiji se kraj nazire, ali još nije došao.
 
Škodrić je rekla da je taj lek još krajem decembra prošle godine u Kini proglašen za ključni medikament u borbi protiv infekcije i postao je deo svih terapija za lečenje COVID pacijenata.
 
Ona je napomenula da je Srbija taj lek godinama uvozila za pacijente obolele od reumatoidnog artritisa i sistemskog lupusa, istakavši da te količine nisu bile dovoljne i za lečenje COVID-19.
 
"Zbog zabrane izvoza lekova iz EU, došli smo u problem koji nismo očekivali, a jedini izlaz nam je bila sopstvena proizvodnja, koja je i pokrenuta", objasnila je Škodrić.
  • maki

    21.04.2020 21:03
    Sad nam samo fale komarci da nam piju krv, mada , imamo mi već dugogodišnje parazite svugde oko nas
  • Novica

    21.04.2020 18:50
    Samo da ne bude kao sa Jovanjicom i "organskim paradajzom".
  • dragan perković

    21.04.2020 18:16
    A
    Kako napreduje proizvodnja "čudesnog"eka sa Kube ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija