Unosni poslovi dezinfekcije za ljude bliske Srpskoj desnici

Firma "Poslovi grada" u vlasništvu Stefana Jankovića (29 godina), bliskog prijatelja i "saborca" Miše Vacića, vođe Srpske desnice, dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN.
Unosni poslovi dezinfekcije za ljude bliske Srpskoj desnici
Foto: Pixabay
Posao je dobijen u saradnji sa subotičkim preduzećem Ekološko-sanitarni centar, direktno bez javnog poziva i netransparentno, što zakon dozvoljava u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa.
 
Usluga je za stanare besplatna i plaća se iz opštinskih budžeta. Međutim, nije poznato koliko su sredstava opštine iz budžeta izdvojile za ove potrebe, koje su firme angažovane i po kom kriterijumu, piše BIRN.
 
U danima kada se ceo svet privikava na nove higijenske navike, pitanje dezinfikovanja zgrada postalo je neverovatno važno za sve stanovnike gradova. Za to vreme, u Beogradu se od dezinfekcije prave unosni poslovi za ljude bliske vlastima.
 
Stefan Janković je potvrdio da je njegova firma angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica s kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji "u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću".
 
Na pitanje koliko naplaćuje svoje usluge, Janković je rekao da je "to sve transparentno" i uputio novinare na opštinu Savski venac u kojoj, po saznanjima BIRN-a, ima najviše posla.
 
Iako bi taj podatak trebalo da bude javan, predsednica opštine Irena Vujović nije bila spremna da pruži tražene odgovore.
 
"Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote", rekla je predsednica opštine i članica Predsedništva SNS-a.
 
Komercijalni cenovnik firme pokazuje da Janković i njegovi partneri za dezinfekciju objekata naplaćuju od 3.000 do 4.200 dinara, u zavisnosti od veličine zgrade.
 
Miša Vacić, lider Srpske desnice, kaže da mu je Janković prijatelj, da ne zna ništa o njegovim poslovima i da on ne finansira delovanje njegovog pokreta koji je registrovan kao udruženje građana i zbog toga nema obavezu da prijavljuje svoje "sponzore" Agenciji za borbu protiv korupcije.
 
"Zaista ne znam šta radi i da li dezinfikuje zgrade, ali sam siguran da sve radi po zakonu", kaže Vacić, dodajući da Stefana Jankovića poznaje odavno.
 
"Bili smo saborci još u pokretu 1389. Njegovi privatni poslovi nemaju nikakve veze sa Desnicom", kaže Vacić.
 
Stefan Janković, kao i Vacić, koji je jedno vreme radio u Kancelariji za Kosovo, često su viđeni u društvu političara iz Vlade.
 
Na pitanje kako komentariše tvrdnje da upravo članovi Srpske desnice učestvuju u poslu dezinfekcije sa Stefanom Jankovićem, on je kazao da to nije tačno. Nije odgovorio da li aktivisti Srpske desnice posao dezinfekcije obavljaju volonterski ili za platu.
 
"Volonteri naše političke organizacije učestvuju u nošenju pomoći osobama starijim od 65 godina", kaže on.
 
Stefan Janković takođe nije želeo da odgovori na pitanje o angažovanju članova Vacićevog pokreta.
 
"Stvarno nisam upućen da li zaposleni u firmi navijaju za Crvenu zvezdu ili za Partizan, kao ni da li su politički opredeljeni ili ne. Moj domen su odnosi sa javnošću i marketinške usluge. Ljude na terenu ne poznajem lično", kaže Janković.
 
Ljudmila Budisavljević, vlasnica subotičke firme Ekološko-sanitarni centar, nije želela da odgovori na pitanje kako je i zašto za partnera u poslovima dezinfekcije izabrala Stefana Jankovića, kada on u tom poslu nema iskustva.
 
Kada se novinar BIRN-a predstavio i postavio pitanje, vlasnica subotičke firme je prekinula vezu, a potom je šturo i pismeno odgovorila na pitanje.
 
"Zbog trenutne situacije, prioritet svega nam je dezinfekcija i preventivna zaštita ljudi od virusa. Molim da razumete situaciju u kojoj se nalazimo, mi smo privatna firma koja je tržišno orijentisana i shodno tome poslujemo", napisala je Ljudmila Budisavljević.
 
Stefan Janković je, kako to kaže njegov prijatelj Miša Vacić, bio njegov saborac još iz vremena pokreta 1389.  Na izborima za odbornike Skupštine Grada Beograda 2014. godine bio je prvi na listi Patriotizam u parlament – 1389 – Miša Vacić.
 
Tekst u celini čitajte OVDE.
  • Cale

    22.04.2020 09:19
    Kat tome dodje vreme, za svaku hiljadarku po jedan samar.
  • Bot

    22.04.2020 00:02
    Sns
    Videce te Vi čiji prijatelji dobijaju unosne poslove.
    Samo da mi se probude kolege Botovi. Kad ogladne za sendwić ili u redu za čekanje zarad državnig posla. Sesi i nista ne radi a mi ćemo drati privatnike da bi imali Vi full plate.
  • ...

    21.04.2020 23:38
    "Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote"

    Vucicev sindrom.
    Iako moze da zarazi samo clanove SNS, pogubniji je od korone.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija