Ljajić: Nije bilo "virusnih" profitera kao što smo očekivali, sve prodavnice tokom krize bile pune

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da Srbija tokom ove krize nije imala nijednu praznu prodavnicu, a razlog za to je široka sirovinska baza i različitosti u maloprodajnoj mreži.
Ljajić: Nije bilo "virusnih" profitera kao što smo očekivali, sve prodavnice tokom krize bile pune
Foto: 021
"Ako pogledate sva istraživanja o tome čime su građani zadovoljni, među tri stvari je bila snabdevenost. Nismo imali nijednu praznu prodavnicu, možda raf jedno dva sata dok se ne popuni", rekao je Ljajić za RTS.
 
Ljajić je kazao da su bile dve krize, od 9. do 15. marta kada je bila najveća potražnja i to su trgovinski lanci odradili, dok su u drugim talasu krize posao odradile male lokalne prodavnice, koje su prodavale osnovne namirnice.
 
"Nije bilo 'virusnih' profitera, koje smo očekivali", dodao je on.
 
Govoreći o telekomunikacionim operatorima, Ljajić je rekao da su prva dva dana krize bila ogromno opterećenje za mrežu, zbog čega zahvaljuje mobilnim operaterima koji su proširili kapacitete i nijdnog trenutka nije bilo zagušenja.
 
"Za nas je najvažnije da imamo konkurenciju, da se tri operatera takmiče u fer utakmici. To je najveća korist za državu i potrošače", rekao je Ljajić na pitanje da li se u krizi potvrdilo da je dobro što je jedna od kompanija u državnom vlasništvu.
 
Prema njegovim rečima, ako se povoljna situacija nastavi, od 27. aprila bi sa radom trebalo da počnu frizeri, kozmetičari, teretane, a potom ostale delatnosti.
 
Kada je reč o turizmu, Ljajić je rekao da je do 15. marta bilo 448.000 uplaćenih aranžmana u vrednosti od 174 miliona evra. 
 
"Raskinuto je 123.000 ugovora, ili su vraćene pare putnicima ili su oni prihvatili vaučere za letovanja do kraja ove, ili sledeće godine", rekao je Ljajić.
 
Naš cilj je da deo od 1,2 miliona koji idu u inostranstvo ostanu ovde i zato ćemo povećati broj vaučera za letovanje u Srbiji, rekao je Ljajić.
  • novosađanka

    23.04.2020 13:28
    AV nam je objasnio kako na polucrno, sivo, nabavljaju respiratore, skafandere, naske, rukavice, testove , noseći kofere keša za plaćanje.
    Da li neko misli da kofer kupovina i nabavke koje su bez kontrole , netransparente , nisu iskoristili AV i klika oko nejga, Vulin koji oprema privremene bolnice, Vesić koji kupuje humanitarne pakete itd itd...
    Gledamo ih 8 godina u korupciji, obogate se na svakoj nabavci , na svim nioima vlasti, pa kako da verujemo da nisu iskoristili i vvirus.
  • Nauka

    23.04.2020 12:45
    @Novosadjanin A limun i đumbir se ovako proizvode kod nas pa neko profitira? Zašto osobe koje ne razumeju šta znači profiterstvo u ovom kontekstu nalaze za pravo da nekoga optužuju za isto? Ako je cena u nabavci skočila, imate nekoliko opcija: da ne nabavljate i time dođe do nestanka te robe sa tržišta, da nabavite i prodajete po staroj ceni i time plaćate kupcima da kupuju kod vas, ili da podignete cene u skladu sa nabavnom. Nije teška nauka, osim izgleda za pojedince.
  • rale

    23.04.2020 12:03
    Najveci profiter je ova vlast koja je iskoristila krizu da iscedi i zadnji minut medijskog prostora za promociju Vucica i za treniranje strogoce milicije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija