Janković: Potrebno više vremena da se dokaže da je vakcina protiv virusa korona bezbedna i delotvorna

Vakcinacija jeste velika nada, ali ne savetujem oslanjanje na nju pre nego što prođe godinu do godinu i po dana, rekao je imunolog Univerzitetske dečje klinike u "Tiršovoj" Srđa Janković, komentarišući vest da su Britanci počeli sa testiranjem vakcine protiv virusa korona.
Janković: Potrebno više vremena da se dokaže da je vakcina protiv virusa korona bezbedna i delotvorna
Foto: FoNet
Tim sa Univerziteta Oksford počeo je sa testiranjem potencijalne inekcije protiv Kovid-19, nadajući se da bi do septembra mogli da pripreme milion doza. 
 
Dr Srđa Janković poručuje da u taj vremenski okvir nisu uključena kompletna klinička ispitivanja koja bi dokazala delotvornost i bezbednost u dovoljnoj meri kako bi se vakcina masovno primenjivala. 
 
"Vakcina može da bude napravljena u tom roku i mogu preliminarni dokazi da postoje, ali da bude potpuno dokazano da je delotvorna i bezbedna tako da može da se registruje i primenjuje masovno, potrebno je više vremena. Koliko je realno da se njena proizvodnja obavlja negde drugde, tu sam lično skeptičan, mislim da ćemo pre biti u situaciji da je komercijalno nabavljamo, ali sačekajmo sa tim pitanjem", kazao je Janković.
 
On je poručio da je vakcinacija velika nada u nastojanju da se iskoreni novi korona virus.
 
"Ali to ne može da se desi ni lako ni brzo, ne savetujem nikakvo oslanjanje i nadanje na vakcinu pre nego što istekne godinu, godinu po ili čak dve godine", zaključio je on.
 
Britanska vlada izdvojila je 20 miliona funti za testiranja na Oksfordu, o čemu možete da čitate OVDE.
  • Puniša

    23.04.2020 18:19
    ...
    Majstore!

    Što bi rekao Kon.
  • Cemu

    23.04.2020 16:58
    Galama
    Prosto nije prirodno da jos uvek nismo sigurni kako se virus ponasa-jos smo u izolaciji zbog neznanja a vec frka oko toga ko hoce a ko nece da se vakcinise
    Smrdi na farmakomafiju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.