Krizni štab: Vrtići će morati da se otvore iako nema stručnog opravdanja za to

Struka neće predložiti otvaranje vrtića niti je ikada predložila, rečeno je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba.
Krizni štab: Vrtići će morati da se otvore iako nema stručnog opravdanja za to
Foto: 021.rs

Kako je naveo epidemiolog dr Predrag Kon vrtići će morati da se otvore, iako nema stručnog opravdanja za to.

Struka neće predložiti otvaranje vrtića niti je ikada predložila, ali je to visa sila. Imate situaciju da život mora da počne. Postoje određene porodice koje nemaju kome da ostave decu u tom periodu. Pogotovo ne sada ako žive odvojeno od svojih roditelja. Vrtići neće biti zapravo otvoreni već će biti otvoreni samo za te slučajeve", rekao je Kon.

Kon je istakao da preporučene se procedure za rad vrtića neće razlikovati od procedura koje sun a snazi kada je epidemija gripa.

Naglasio je da za ovih sedam nedelja koliko je virus prisutan u Srbiji bilo je ukupno 88 dece koji su lečeni i samo tri slučaja koji su imali ozbiljnije kliničke slike. Kako je naveo, trenutno je 32 dece koji leže u KBC Dragiša Mišović.

Dr Darija Kisić Tepavčević takođe je istakla da se saznanja nisu menjala kada je u pitanju osetljivost dece na ovaj virus.

"Kada je u pitanju osetljivost dece na ovaj virus, saznanja se nisu menjala. Deca jesu osetljiva za razvoj infekcija, ali po pravilu ili nemaju nikakve simptome ili imaju jako blag oblik kliničkog ispoljavanja", zaključila je.

Podsetimo, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je juče da će vrtići u Novom Sadu početi sa radom početkom maja, kao i da će Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" anketirati roditelje da li im treba čuvanje dece, jer je procena da će ove ustanove početi da rade pre škola.

  • Branka

    28.04.2020 08:44
    Imam 62 godine,vaspitac sam i baka.
  • Jecka

    26.04.2020 21:22
    Ljudi,svi mi koji radimo raj posao znamo da vrtic vise nije vrtic nego leglo virusa i svih mogucih zaraznih bolesti..Realno svi znamo i uslove u kojima radimo kakvi su ,nimalo ma zavidnom novou.Verujem da ima ljudi koji imaju potrebu,ali realno kada pogledamo i ovo anketiranje roditelja uglavnom se roditelji koji rade snadju za cuvanje svog detet,a oni ostali su pohrlili da se prijave za potrebu kako bi se ,,islobodili " deteta na 6-8 sati,jer sto nebi dzabe a i oni su mirni..Pitam se samo misli li neko na vaspitace da oni imaju decu i porodice...Da li je realno da vaspitaci uvek idu na bolovanje zbog toga sto je bolesnoj deci dozvoljen boravak u kolektivu jer ne sme da se trazi dokaz lekarska potvrda da to sto dete ima nije zarazno???Bilo bi zaista lepo kada bi se sve uzelo u obzir i jednako vodilo racuna o svim ljudima bez obzira kojim poslom se bavili i gde radili..Kao sto medicina ima svoj stav i pricu koju treba da postujemo,tako i u slucaju da dozvole otvaranje vrtica treba da se obezbede svi uslovi kako bi i deca i vadpitaci bili zasticeni od zaraze
  • Jelka

    25.04.2020 11:50
    Vrtic
    Oceli moci i druga deca da idu u vrtic imam i ja svekrvu stariju radimo poljoprivredu nema ko da je cuva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija